RADAR

Blottaren - en ensam och maktlös person

6:35 min

Efter att flera blottare visat sig i länet den senaste tiden tog vi upp ämnet i Radar idag. Vi frågade psykologen Bengt Hasselrot vad det är som driver blottarna att visa upp sig och hur ska du som råkar ut för en blottare egentligen reagera.

Ja i onsdags kväll ska en blottare ha visat sig för flera kvinnor i Brunnsparken i Ljungby och även gjort närmanden mot dem. Tidigare har blottare också visat sig i Älmhult. Och en blottare har ju också skapat rubriker för sin framfart på Teleborg i Växjö.

Psykologen Bengt Hasselrot, arbetar med sexualbrottslingar på Skogome-anstalten i Göteborg. Dessutom är han med och ansvarar för ett nationellt vårdprogram för sexualbrottslingar.

Stor ensamhet
Enligt honom finns det många orsaker till att blottare visar upp sig.
– Det kan handla om en tvångsmässig sexualitet. Ofta handlar det om en stor ensamhet. Och en maktlöshetskänsla som driver män att visa upp sig.

– Det handlar mycket om den reaktionen som blottaren får från offren. Rädsla eller upprördhet hos offret går ofta blottaren igång på. Vissa har inte förstått det hela utan tror att om man visar upp sin "apparat" för kvinnan så tänder hon på den.

I de fallen handlar det om en kognitiv förvrängning som man kallar det. De fallen av blottare lever i sin egen värld och skapar sin egen värld som inte är av det normala.

Är en blottare farlig?
– Tidigare har man sagt att de inte är farliga. Men idag anser vi att det de gör kan eskalera till grövre brott och de kan då utvecklas till våldtäktsmän, säger Bengt Hasselrot

Vad ska man göra då om man träffar på en blottare?
--Det är svårt att säga då man ofta går i egna tankar eller i sin egen värld när detta händer. Men jag skulle vilja säga att om man lyckas ta det lugnt så är inte det en nackdel. Då ger man inte blottaren den reaktion som han gärna vill ha, avslutar Bengt Hasselrot.

Thomas Graf/Sandra Skeppar
Radar
thomas.graf@sverigesradio.se
sandra.skeppar@sverigesradio.se