radar

Fängelse för bluffakturor i miljonklassen

3:59 min

Ett och ett halvt års fängelse, det blev straffet för en av tre män som åtalats i Helsingborgs Tingsrätt. Han dömdes under måndagen för att ha skickat ut bluffakturor via sitt företag Företagslansering i Sverige AB, till ett värde av 23 miljoner, bland annat till företagare i Kronoberg.

Företagslansering i Sverige AB drog in 23 miljoner kronor genom att skicka ut bluffakturor och hota med inkasso om företagarna inte betalade fakturorna.

Samtidigt drog de på sig 450 anmälning och de åtalades för 21 fall av grovt bedrägeri och 19 försökt till grovt bedrägeri. En av de målsägande kommer från Älmhults kommun.

En av männen dömdes till ett och ett halvt års fängelse, medan de andra två friades från anklagelserna.

Bluffen har gått ut på att en säljare ringer upp ett företag och säger att ett abonnemang, exempelvis på hemsidor eller i sökmotorer, som tidigare varit gratis nu börjar kosta pengar. Man hänvisar till ett tidigare ingånget muntligt avtal. Avtal som de drabbade företagarna menar att de aldrig ingått.

När den uppringde företagaren nekar att betala påstår säljaren att uppsägningstiden gått ut, vilket innebär en kostnad. Om företagaren står på sig erbjuder säljaren ett billigare "avslutningsavtal" eller hotar med inkasso och rättsliga åtgärder.

Svensk handel välkomnar domen och tror att den kan verka skrämmande mot andra bluffbolag som härjar i landet.

Radar
radar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista