Carl Tobiazon, godsspanare vid Kronobergspolisen. Foto: Sveriges Radio.
Radar

Godsspanarens svåra pussel

5:55 min

Mängder av stöldgods och upphittade saker samlas varje år i Kronobergspolisens många förråd. Sedan börjar godsspanaren att lägga sitt pussel för att matcha de anmälningar som kommit in, där folk förlorat sina saker, mot inhämtade cyklar, motorsågar, gräsklippare, smycken och allt annat gods som hittats i bland annat tjuvgömmor.

Polisens godsspanare Carl Tobiazon visar runt bland en del av det stöldgods som står uppställt i polishusets källare och berättar om det svåra pusslet som många gånger måste läggas för att kunna återförena stöldgods med ägare.

Det handlar om en spårningskedja som många gånger kan starta hos en tillverkare i utlandet via återfösäljare i Sverige och förhoppningsvis fram till en köpare. Finns då också en stöldanmälan gjord av ägaren så är saken i prinncip klar och personen kan få tillbaka det man blivit av med.

Men alla anmäler inte stölder och det försvårar godsspanarnas arbete.

En annan sak som också är problematisk är att många inte märkt sina saker som man blivit av med, eller åtminstone lagt märke till om till exempel cykeln eller motorsågen bär en repa eller något annant som gör att den kan sticka ut i mängen. Sådana detaljer i en anmälan ökar chanserna markant att ett upphittat stöldgods kan återförenas med sin ägare igen.

Radar
radar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista