1 av 2
Marie Fuhr-Ohlsson, Swedbank i Ljungby. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio
2 av 2
Protesterande pensionärer: Asta Johansson, Gunvor Nyberg, Leif Danielsson, Gösta Rogdal och Eivor Larsson. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio.
Ljungby

Protester mot kontantlösa banker

5:57 min

Nu ska sedlarna och mynten inne på Swedbanks kontor i Ljungby bort. Tanken är att kontoret vill bidra till att minska hanteringen av kontanter i samhället. Men nu protesterar Sveriges Pensionärsförbund.

– Det är av flera anledningar egentligen, bland annat ur säkerhets- och miljöaspekt. Men även för att färre kunder efterfrågar den manuella hanteringen inne på bankkontoret, säger Marie Fuhr-Ohlsson.

På Tyrolen i Blädinge i Alvesta kommun hade mängder av pensionärer samlats idag från Sveriges Pensionärsförbund, SPF för att protestera mot de kontantlösa bankerna.

Per Brolléus åkte dit för att prata med folk och det gick snabbt att konstatera att bankernas planer på att minska kontanter har väckt känslor.

– Många äldre vill inte ha bankomatkort, säger en av de som tagit sig till Tyrolen. I föreningslivet kan man inte använda kort.

Leif Danielsson, Jät och Gösta Rogdal, Blädinge berättar om protesterna som SPF dragit igång.

– Det är mycket allvarligt om de kontantlösa bankerna försvinner. Alla har inte förmångan att komma ihåg siffror. Man ska dels ha sitt kort, dels sin kod. Den biten tar det ytterligare några år innan vi klarar av.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista