Lena Karlsson och skelettet från hennes dödade får. Foto: Ellenor Erixson/Sveriges Radio
Radar

Fårstölder är vanliga

4:52 min

I tisdags hittade Lena Karlsson utanför Urshult ett av sina får knivdödat. Hon är långt ifrån ensam menar fårägaren Lars Cederlöf i Mada utanför Åseda som sedan i höstas blivit bestulen på omkring 20 tackor och 8 lamm.

Det var i fårhagen som Lena Karlsson gjorde det markabla fyndet. Två små svarta lammsvansar, var det enda som fanns kvar i hagen förutom ett skelett.

Tackan var högdräktig

– De måste ha dödat henne under tiden som hon lammade eller medan hon stod och slickade sina nyfödda lamm, annars hade de inte kunnat fånga henne, säger Lena Karlsson drabbad fårägare utanför Urshult.

Trodde lodjur hade varit i farten, men det var fel

Först trodde hon att tackan hade blivit angripet av ett lodjur. Efter en kontroll av Lasse Le Carlsson, besiktningsman på Länsstyrelsen i Kronoberg, stod det klart att fåret för ett par dagar sedan dödats av en eller flera människor med kniv.

Lasse Le Carlsson, är säker på sin sak, för om tackan hade blivit dödat av ett djur hade det till exempel funnits blod, inälvor, skinn och ull, men det fanns ingenting sådant i fårhagen.

Öronen var borta

-- Jag såg att öronen var borta och jag hittade inte heller några öronbrickor, så jag visste inte vilken tacka det var. Min första tanke var att detta är stöld, säger Lena Karlsson.

Stöld inte ovanligt

Att det handlar om stöld är också fårägaren Lars Cederlöf från Maden utanför Åseda övertygad om, han har själv drabbats hårt av fårstölder. Sedan i höstas har han blivit bestulen på omkring 20 tackor och 8 lamm, den senaste stölden skedde i mitten på april. Det var också då som han hittade ett av sina får i skogen tre kilometer från gården och kvar fanns bara huvudet. Han är övertygad att det handlar om beställningsjobb.

Lars Cederlöf har anmält flera av stölderna, men polisen har inte gjort någonting menar han, i brist på bevis.

Besviken på polisen

– Jag tycker att det är dåligt gjort, att dom inte tar tag i det här, dom har ju inte ens varit här och tittat, säger han.

Men stölderna är svårutredda menar kronobergspolisen. Ofta upptäcks stölderna först vid inräkningen av fåren och det sker inte varje dag. Det gör brottet svårutrett då en anmälan kan komma in flera veckor efter att brottet skett. Då finns ingen teknisk bevisning kvar att gå på och då brotten sker på landsbygden finns heller inga vittnen.

Ny typ av brott

– Jag tycker att det är jättejobbigt för lantbrukarna att de har det på det här sättet. Den verklighet vi närmar oss nu, att man även ute på lantsbyggden tar djur för att vara stöldbegärliga, säger kronobergspolisens informationsansvarige Robert Loeffel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista