1 av 2
Anna Göthberg Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
2 av 2
Hem Foto: Jan-Erik Henriksson / SCANPIX
Radar

Hon har tre extrabarn

8:59 min

Allt fler kommuner väljer att placera sina barn i familjehem, trots att det i de flesta kommuner råder det brist. Anna Göthberg öppnade upp sitt hem för andra barn, något hon trivs bra med.

Anna Göthberg har tre familjehemsplacerade barn. Hon och hennes man har sex egna barn, där två fortfarande bor hemma.

– Vi har alltid varit väldigt överens om vad vi tycker att barnuppfostran ska gå ut på, vad som är meningen med att man gör på det ena eller det andra sättet. Sen upptäcker man att det finns många trasiga barn och ett trasigt barn växer upp till en trasig vuxen, säger Anna.

Går det att lappa ihop ett trasigt liv?

– Absolut. Men det är viktigt att man får komma in i ett tidigt skede. Många barn som kommer har kanske redan väntat ett halvår eller ännu mer. Det tar sedan två till tre månader innan man lärt känna varandra och då brukar första konflikterna uppstå.

I många kommuner råder det brist på familjehem och att barnen får vänta är ett problem tycker Anna Göthberg. Samtidigt är hon noga med att påpeka hur viktig utvärderingen av ett familjehem är.

– Man vill ju hitta ett hem som passar för just det barnet, med just de behov som han eller hon har, säger hon.

Jourfamiljehem

Snart ska ytterligare ett rum stå färdigt att användas när familjen också blir jourfamiljehem. Det innebär att rummet och familjen står till förfogande hela tiden för barn som akut behöver omhändertas. Då handlar det oftast om kortare perioder.

Förtroendet är viktigast

Förtroende mellan barnen och familjehemsföräldrarna är det allra viktigaste menar Anna Göthberg.

– Och att man är konsekvent. Jag kan inte göra skillnad på mina egna barn och familjehemsbarnen.

Hur känns det sedan, när barnen flyger ut?

– Det har varit mest glädje. Inte att bli av med dem, men att de klarade gymnasiet. De har ju alltid under någon period haft det tufft och de har rett ut det, de har fått sina betyg och vi har haft kalaset. Så det har känts bra, och vi har fortfarande kontakt.

Sandra Douglasdotter
sandra.douglasdotter@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista