1 av 4
Monster trucken Iceman står redo. Foto: Sandra Douglasdotter/ Sveriges Radio
2 av 4
Ann-Sofie Lindahl och Morgan Erlandsson skriver på papper för att få sin gamla bil skrotad av Patrick Bossle. Foto: Sandra Douglasdotter/ Sveriges Radio
3 av 4
Oliver Lundberg ser familjens gamla Volvo gå till skrot, men först ska den krossas av en monster truck. Bredvid står farmor Maj Lundberg och Patrick Bossle som hämtar bilen. Foto: Sandra Douglasdotter/ Sveriges Radio
4 av 4
Oliver Lundberg är nöjd med att ha fått bilen hämtad. "Den har bara blivit ståendes", säger han. Foto: Sandra Douglasdotter/ Sveriges Radio
Radar

"Iceman" skrotar din bil

6:20 min

Ett lite annorlunda sätt att bli av med sin bil på är att låta en monster truck-show komma och hämta den. Då blir den krockad, överkörd och till sist körd till skroten.

På en grusplan i Lessebo organiserar Patrick Bossle arbetet med att ställa i ordning inför kvällens föreställning. Där står husvagnarna på rad och barn leker i sanden. Utanför Patrick Bossles husvagn står utemöblerna framme.

– Man måste ha lite komfort när man är ute på vägarna, hela familjen är ju med, säger han.

Hitta skrotbilar
Patrick Bossle visar runt bland skrotbilar, motorcyklar och monster truckar på grusplanen. Men innan kvällens föreställning drar i gång ska han ut och hitta fler skrotfärdiga bilar. Är de körbara kommer de kanske att krockas under föreställningen, går de inte igång kommer de att bli överkörda.

Patrick Bossles mobil ringer ideligen och oftast är det folk som vill ha sina skrotbilar hämtade. Först ut i dag är Ann-Sofie Lindahl. Hon bor bara 500 meter från grusplanen. Vi sätter oss i lastbilen som ska bärga bilen och ställer in gps: en. Strax får vi syn på Ann-Sofie Lindahl och hennes man bredvid en gammal Citroën.

- Den har stått här i två år och vi kommer inte få bort den om vi inte ringer efter en bilskrot, och det kostar ju pengar idag, säger hon.

Och några pengar vill hon inte ha.

– Vi kanske skulle få fribiljetter, det är ju mycket roligare, säger Ann-Sofie Lindahl.

Skrothögar
En kran lyfter upp den gamla bilen på bärgaren och vi kör tillbaka till grusplanen för att lasta av den. Men innan dess hinner Patrick Bossle både få syn på en annan skrothög och kolla med ägaren om denne vill bli av med den.

– De skulle fundera på det. Det gäller att ha ögonen öppna hela tiden i det här jobbet. Man får titta på om det växt upp gräs kring bilen, då har den stått ett tag. Annars kan folk bli arga när man vill ta deras fina gamla bil, säger han.

För att få tag på skrotbilar använder sig Patrick Bossle av reklamskyltar. Där står ett telefonnummer som den som vill få sin bil hämtade kan ringa.

– Det är rätt så många som hör av sig till skrotbilstelefonen som vi kallar den. Eftersom vi bara kör sönder dem brukar vi inte betala något alls, den blir hämtad och lämnad på skroten. Ofta tycker folk att det är roligt att komma med i föreställningen och så få de fribiljetter, säger han.

Får betalt
Men ofta vill bilägarna ha lite pengar för bilen, och då får de det. 1 500 kronor är det mesta Patrick Bossle har betalat för en bil. Sedan premien för att skrota bilen togs bort 2007 har det blivit mycket enklare för honom att få tag på skrotfärdiga bilar.

När bilen är avlastad ger vi oss ut på grusvägarna mot Kosta. Där väntar Oliver Lundberg vid en gammal krockad Volvo. Pappren skrivs på och Oliver från 500 kronor och fribiljetter.

– Den har bara blivit ståendes här, det är perfekt att bli av med den, säger han.

Oliver Lundberg ser fram emot att få se familjens gamla bil i föreställningen.

– Vi kommer försöka få i gång den och krocka den. Men får vi inte i gång den kommer vi att ställa upp den och krossa den helt enkelt, säger Patrick Hassle.

Radar
radar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista