Stephen Hwang, rektor på Linnéuniversitetet se sig själv som en i mängden. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
radar

Ville bli professor redan som liten

14 min

Maktens betydelse, studentfusk och stroppighet. Det var några av de punkter som avhandlades i Radarstudion när Linnéuniversitetets rektor, Stephen Hwang var i fokus.

2011 stängdes 56 elever av för fusk på universitetet, det är mer än på något annat svenskt universitet. Samtidigt har delar av lärarkåren anklagat Stephen Hwang och resten av disciplinnämnden för att vara för förlåtande i sina bedömningar, något som Stephen Hwang inte håller med om.

– Vi försöker behandla varje enskilt fall så rättvist och så objektivt som möjligt. Det handlar ju om en allvarlig situation för en student och det är - tycker jag - väldigt viktigt att vi är professionella, att våra bedömningar utgår från varje enskilt fall, att vi lyssnar på studenten och på läraren, säger rektor Stephen Hwang.

Stephen Hwang berättade också om sin uppväxt i Göteborg och om det relativt självklara valet att slå in på den akademiska banan.

– När jag var liten grabb och någon frågade mig vad jag ville bli när jag blev stor brukade jag överraska min omgivning och svara professor i matematik.

Radar
radar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista