1 av 2
Idrott- och talangforskaren vid Linnéuniversitetet i Växjö, Per-Göran Fahlström. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
2 av 2
Redan vid sex års ålder väljer Hammarby ut 5 procent av barnen till en elitsatsning. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Radar

Idrottforskare från Växjö till attack mot Hammarby

4:47 min

Idrott- och talangforskaren vid Linnéuniversitetet i Växjö, Per-Göran Fahlström, går till hård attack mot Hammarby IF. Anledningen är att fotbollsklubben från Stockholm ska genomföra en gallring där pojkar födda 2005 får veta om de är tillräckligt bra för elitsatsningen eller inte.

Och just att det handlar om så unga barn, det upprör idrott- och talangforskaren vid Linnéuniversitetet i Växjö, Per-Göran Fahlström.

– Det finns något i Bibeln "Förlåt dem för de vet inte vad de gör" och det är nästan lite grann så. När de säger att de väljer ut barn när de är fem-sex år och tror att de kan hitta de talangfulla då är de helt ute i ogjort väder för det går inte att se. Det finns kanske en chans att se vissa fysiska talanger men det är inte det som avgör till sist utan det handlar om vilka som kommer tycka det är kul. Ambitionen övertrumfar alltid talangen.

Marcus Sjöholm
marcus.sjöholm@svergesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista