1 av 2
Matilda Nilsson och Isabelle Hedström besökte Tingsrydtravet för att titta på nordiska mästerskapen. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
2 av 2
Åsa Svensson tillsammans med hästen Berghults Bobbo som vann sitt kvallopp i monté. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Tingsryd

Nordiskt mästerskap i trav och monté

6:19 min

Radar var på plats på Tingsrydtravet där de nordiska mästerskapen för amatörkuskar och montéryttare äger rum. Och just trav med sulky är nog bekant för de flesta men monté, där man i stället rider på hästen, är relativt nytt i Sverige.

Trots en kylig och blåsig dag fanns många åskådare på plats, några av dem var Matilda Nilsson och Isabelle Hedström.

– Tävlingarna har varit jättespännande. Det går väldigt fort. Jag är inte van vid trav överhuvudtaget. Det är spännande att se hur spända hästarna är, säger Matilda Nilsson.

– Jag går travinriktningen på naturbruksgymnasiet i Blekinge och har egna hästar och rider monté själv och kör också. Men det är mer en fritidsgrej än en tävlingsgrej, säger Isabelle Hedström.

Tävlade i dag gjorde bland andra montéryttaren Åsa Svensson som vann sitt kvallopp med hästen Berghults Bobbo.

– Hästen var fin i värmingen och jag hade hoppats på en bra placering, säger Åsa Svensson.

Montéridning är en rätt så ny sport i Sverige. Den kommer från början från Frankrike och fingerar som vanlig trav, förutom att man sitter i en sadel i stället för på en sulky.

– Jag valde det därför att det passar mig och det går bättre än att köra sulky, säger Åsa Svensson.

Radar
radar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista