Lena Karlsson, landstingsråd (c). Foto: Karin Ernstsson/ Sveriges Radio
Radar

"Det var dumt att säga det"

4:49 min

Lena Karlsson bemöter dagens publicering och kritik genom att säga att hon har gjort bort sig, men att det var dåligt att hon inte visste att samtalet spelades in.

För mig handlar det om att jag berättade för Karin Ernstsson för några veckor sedan att jag inte kommer att ställa upp en gång till. Jag har arbetat med politiken i 20 år och kommer snart att fylla 60. Jag orkar inte med politiken längre och kommer att lämna plats för yngre personer. Jag bad Karin att inte gå ut med detta, det har liksom ingen relevans.

Men när du sa att Karin Ernstsson inte skulle gå ut med detta på ett halvår, vad förväntade du dig av henne som nyhetsjournalist?

– Jag uppfattade att vi hade ett privat samtal, men jag inser givetvis att jag bedömt detta fel.

Den här nyheten har ju väckt starka reaktioner. Hur tänkte du när du sade att om Karin Ernstsson gick ut med nyheten så skulle du säga att hon ljög?

– Det var inte riktigt så det blev. Det blev lite taffligt tycker jag. Jag upplever att hon gick bakom ryggen på mig när hon inte talade om att det där spelar jag in, och det är lite dåligt.

Men ändå sa du att ord skulle stå mot ord, vilket skulle sätta hennes trovärdighet på spel?

– Alltså, det gjorde jag i hastigt mod. Jag bad henne vara tyst om det här, för jag tyckte inte att det var någon kioskvältare. Men jag har ju sagt detta, det har jag, det kan jag inte dementera.

Hur tror du att allmänhetens förtroende påverkas när de hör att ett landstingsråd är beredd på att ljuga?

– Det tror jag inte kommer att påverkas. Jag tror att man har den uppfattning man har och jag tror inte att dagens övning spelar någon roll.

Vad händer just nu, kommer du att sitta kvar?

– Ja, jag har fullt förtroende från de håll jag behöver och har inte tänkt avgå nu. Den här mandatperioden varar fram till i december 2014. Jag har sagt att jag kommer att sluta efter detta. Jag har varit tydlig med att jag inte kommer att kandidera efter detta och det är det ni gör en höna av. Jag har ingen avsikt att sluta i morgon. Om det inte är så att Sveriges Radio Kronoberg avsätter mig.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista