Gårdshuset på Skolgatan vars ägare vill riva och bygga om till bostäder. I bakgrunden syns bbyggnadsantikvarien Samuels Palmblad. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Radar

Tusenåriga riket försvinner

4:43 min

Tusenåriga riket i Växjö, den gamla gårdsmiljön som härstammar från 1800-talet, är snart ett minne blott. Länsstyrelsen avslog Kulturparkens Smålands begäran om att byggnadsminnesförklara byggnaderna.

Gårdens vara eller icke vara har debatterats flitigt ända sedan det stod klart att den nye ägaren vill riva de gamla uthusen som gör gården till vad den är idag. Det var också den nya ägarens vilja som vägde tungt när Länsstyrelsen tog sitt beslut.

Samuel Palmblad som är förste antikvarie på Kulturparken Småland är besviken.

– Det är ju det sista som finns kvar i Växjö av den här gårdstypen och gårdsmiljön, så den här förändringen är ju till gårdens nackdel tycker vi.

Samuel Palmblad tycket att gårdsmiljön är så pass unik att man borde kosta på sig att bevara den. Men då fastighetsägaren inte hade det intresset så gick Länsstyrelsen på den linjen.

– Klart man blir besviken, att det blev som det blev här, säger Samuel Palmblad.


Radar
radar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista