Biogas Foto: Tomas Oneborg/ SCANPIX
Radar

Biogas - miljövinst eller förlustaffär?

9:35 min

Idag fattade Växjös kommunstyrelse beslut om mer pengar till kommunens biogassatsning.  Något som kritiseras av Ingemar Ljungcrantz, filosofie licentiat i biokemi. Han menar att kommunens satsning inte är ekonomiskt försvarbar. I Radar mötte han Anna Tenje moderat ordförande i tekniska nämnden i Växjö i debatt om biogasens lönsamhet.

Inför beslutet om satsningen på biogas fick samtliga medlemmar i Kommunstyrelsen ta del av en skrivelse signerad Ingemar Ljungcrantz, filosofie licentiat i biokemi. Han har följt utvecklingen under tjugo år och han säger att detta är de sämsta av alla alternativ som finns.

– Jag vädjar till samtliga ledamöter i Kommunstyrelsen att man omedelbart vidtar åtgärder för att stoppa detta helt orealistiska projekt.

"Vi måste utnyttja matavfallet"

Anna Tenje moderat och ordförande i tekniska nämnden i Växjö bemöter denna kritik:

– När vi vägde mellan olika alternativ för vilken satsning som skulle göras kom vi fram till att biogas var det bästa alternativet för Europas Grönaste stad. Målet av denna satsningen är att förminska utsläppen och göra en vinst på det matavfall som annars skickas till Ljungby och använda det själva. Man återanvänder alltså detta för miljövinst.

Detta är orimligt och orealistiskt

Idag fattades alltså beslutet om att enheligt att utöka ramen för biogasprojektet i Växjö men Ingemar Ljungcrantz kallar detta för helt orimligt och orealistiskt.

--  Man måste kromprimera gasen för att kunna köra någonstans och blanda in 90 procent naturgas från Danmark eller Ryssland och då räcker detta ändå bara till 1000 personbilar i Växjö. Detta är en dum investering.

Det handlar om att göra en miljövinst

Anna Tenje berättar att detta inte är eller kommer vara någonting som Växjö kommun kommer tjäna pengar på och att det handlar om en miljövinst.

– Det är ett sätt att involvera medborgarna och att vi tillsammans ska göra Växjö lite grönare och lite bättre.

Radar
radar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista