1 av 2
Curt Fransson Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
2 av 2
Bio i Lessebo Foto: Sandras Douglasdotter/Sveriges Radio
Radar

Från analogt till digitalt

"Jag känner mig inte nostalgisk" Del 1
6:07 min

Nu försvinner 35-millimetersprojektorerna från bion i Lessebo. Sedan 30-talet har de stått i maskinrummet bakom stolsraderna i Folkets hus. Nu till sommaren byts de trivsamt tickande trotjänarna ut mot en digital projektor. Curt "Cutte" Fransson är maskinist på bion och han visar oss in i maskinrummet.

– Det känns bra. Du skulle vara med när man kör en film, det är så varmt. Jag byter film ungefär var tjugonde minut. Sedan byter jag mellan projektorerna. Det måste man passa, annars blir det bara siffror på duken. Man har fullt upp och jag hinner inte se filmen.

Tidigare har Curt Fransson varit tvungen att befinna sig i maskinrummet under nästan hela filmen. Nu behövs det inte längre och med sitt brinnande filmintresse är Curt Fransson glad över att kunna se fler filmer när han jobbar.

"Nu kan jag också få tid till att titta"

- Nu kan jag sätta mig bland de andra och titta. Blir det fel får jag åtgärda det, men det är ytterst sällan det blir fel på de här projektorerna, säger han.

Anledningen till att man byter ut projektorerna är att det nästan inte finns några 35-millimetersfilmer kvar.

- Nu mals 35-millimetersfilmerna ner till återvinning så man får inga sådana här filmer mer. Än så länge finns det några gamla kvar, men det är därför det är så viktigt att vi digitaliserar, säger Curt Fransson.

"Om en Lessebebo-bo går på bio en gång om året går det runt" 

Den nya digitala projektorn ska flyttas runt bland de olika Folkets hus i Lessebo kommun. Fyra biografer delar alltså på den nya tekniken.

Att bion inte har haft möjlighet till att visa särskilt många nya filmer har varit ett problem och besökarna har svikit oss, berättar Curt Fransson. Han har räknat ut att om alla Lessebobor går på bio en gång om året, så går det runt. Och nu kommer man inte att kunna klaga på att det inte visas nya filmer.

- Vi har jättebra ljud, samma som i storstäderna. Nu får vi filmerna direkt. Vi kommer att få premiärfilmer också eftersom vi är fyra biografer som kan turas om att visa filmerna. Premiärer måste visas varje kväll och fyra gånger varje helg och vi räknas som en biograf eftersom vi delar på projektorn, säger han.

Curt Fransson planerar dessutom för visningar av liveopera och sportsändningar.

- Det behövs mer än film för att överleva. Vi ska ha lite fest och tävlingar när det är fotbolls EM. Jag är inte så intresserad av fotboll, men jag är intresserad av att det kommer folk, säger han.

Vad betyder det för byn att det finns en biograf?

- När man pratar med folk säger de att det betyder hemskt mycket. Men de måste ju komma också. Jag kan inte betala med egna pengar.

Men Curt Fransson är hoppfull nu när biografen får tillgång till nya filmer. Han minns när ”Grabben i graven bredvid” visades, då var det kö ända bort till macken.

- Så vill jag att det ska vara, jag hoppas att det blir så, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".