Erik Wångmar Foto: Sveriges Radio
Radar

"Det ger ett maktfullkomligt intryck"

7:05 min

När Lars-Olof Franzén (A-A) ansåg att det kommunala bolaget Alvesta Utveckling AB gynnade ett enskilt företag överklagade han till förvaltningsrätten. För detta sparkas han nu ifrån sina poster i alla de kommunala bolagen. Erik Wångmar, statsvetare från Linnéuniversitetet är mycket tveksam till detta agerandet ur demokratisk synvinkel.  

När Lars-Olof Franzén (A-A) ansåg att det kommunala bolaget Alvesta Utveckling AB gynnade ett enskilt företag överklagade han till förvaltningsrätten. För detta sparkas han nu ifrån sina poster i alla de kommunala bolagen.

– Jag har inget förtroende för honom längre, säger kommunalrådet Mats Johnsson (M).

"Jag är mycket tveksam till detta ur demokratisk synvinkel"

– På ett sätt blir jag inte förvånad över att han plockas bort eftersom Lars-Olof Franzén har under en lång tid varit en nagel i ögat på dem som har suttit i den styrande koalitionen i Alvesta. Det är dock ovanligt att man utnyttjar den här möjligheten ur aktiebolagslagen att göra som man har gjort med en oppositionspolitiker. Ur demokratisk synvinkel är det väldigt tveksamt att agera på detta sätt som kommunstyrelsens ordförande har tagit initiativ till.

– Oppositionspolitiker har till uppgift att granska makten vilket han åtminstone delvis vad han har försökt göra genom att få ut handlingar. Naturligtvis kan man säga att enligt aktiebolagslagen ska styrelseledamöterna se till bolagets bästa intresse. I detta fall går aktiebolagslagen och det politiska uppdraget isär.

I ett kommunalt bolag kan alltså dessa intressen krocka?

– Man kanske inte skall bolagisera kommunal verksamhet och inte ha för mycket kommunalt ägda bolag. Den vanliga förvaltningsformen med politiska styrelser och nämnder som är valda av fullmäktige enligt kommunallagan är bättre ur insyns och demokrati synpunkt.

Skillnaderna på ett kommunalt bolag och en nämnd eller förvaltning i kommunal regi är att ett kommunalt bolag har mycket större frihet i förhållande till kommunen i övrigt eftersom de ligger under aktiebolagslagen. Dessa bolag har större frihet och man agerar på marknadsmässiga villkor även om det varierar mellan olika bolag säger Erik Wångmar.

– Man använder dessa typer av bolag för att arbetet ska bli mer effektivt och att man kan agera mer marknasmässigt med snabbare beslutsvägar med ärenden direkt till verkställande direktör.

Finns det möjlighet till att behålla öppenheten i ett kommunalt bolag?

– Det kan man ju diskutera med tanke på hur kommunledningen i detta fall agerar. De verkar inte leva upp till vad de själva har sagt.

Kan detta bli på bekostnad av öppenheten och demokratin som du ser det?

-- Risken finns alltid.

Nu har Lars Olof Franzén gått ut och slagit larm för att detta kan röra sig om ett lagbrott. Vad finns det för skydd för så kallade visselblåsare i kommunalt ägda bolag?

– Skyddet är begränsat. Det finns sekretess i kommunalt ägda bolag men det finns det i vanlig konsument förvaltning också. Detta är inget unikt.

Erik Wångmar tycker att Lars-Olof franzén i sin roll som oppostionspolitiker borde kunna granska och överklaga beslut. Samtidigt förstår han att majoriteten med stöd av socialdemokraterna i Alvesta anser sig ha rätt att handla på detta sätt.

– Men det ger ju ett maktfullkomligt intryck från den styrande koalitionens sida.

Radar
radar@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista