Foto: Elise Amendola/Scanpix.
Radar

Många omedvetna om sina krediter

4:55 min

Fler och fler tar krediter från allt fler ställen. Det har Markus Annell, rådgivare på Swedbank, märkt i sitt arbete. Och många är inte ens medvetna om att de har krediter.

Ofta handlar det om att kunden köpt något på avbetalning vilket också innebär att hon eller han beviljas kredit. Något som alltså belastar dig när banken tittar närmare på din ekonomi. Och i värsta fall kan det leda till att man inte får till exempel ett bostadslån, trots att det är en kredit du aldrig utnyttjat eller har för avsikt att utnyttja.

– Individuellt men visst ser vi att det finns mycket folk som har krediter fast de inte vet om det. De kan många gånger vara outnyttjade och något de tagit för länge sen och sedan klippt kortet. Men de ligger kvar ändå i systemet och kan fortfarande utnyttjas. Det måste vi ta hänsyn till när vi räknar på om en kund kan låna hos oss, säger Markus Annell.

Tar ni hänsyn till att det var längesen man tog krediten och att man inte tänkt sig att utnyttja den?
– När en kund vill låna här gör vi en ansökan och då måste vi titta på återbetalningsförmåga och att kundens ekonomi blir sund när lånet är godkänt. Då måste man titta på helheten, också på inaktiva krediter. Kunden kan ju ringa och utnyttja de krediterna i morgon, då måste kunden kunna betala också dem. Har de sju eller åtta olika kreditgivare är det inte positivt för kundens låneansökan. Då är det bättre att ringa kreditgivarna och avsluta krediterna.

Så det råder ni folk att göra?
– Ja, särskilt om de inte används, för de ligger ju fortfarande kvar i systemet.

Har antalet personer som tar kredit, och antalet ställen som ger kredit, ökat?
– Antal ställen har definitivt ökat, nu kan köpa nästan allt på avbetalning. Och det är kanske just det som kunder inte förknippar med kredit. Om du köper något på avbetalning, räntefritt,  så är det ändå en kredit. Och antal ställen som erbjuder avbetalning har ökat.

Hur stor roll spelar krediterna när man ansöker om ett lån?
– Det är inte där det står och faller för de flesta. Vi gör en kalkyl på hur återbetalningsförmågan ser ut: familjesituation, inkomst, kan man betala tillbaka de lån man söker och de man har? Klarar kunden det och har en positiv kalkyl är det inget hinder för att få ett lån, säger Markus Annell, rådgivare på Swedbank.

Konsumentrådgivarens tips
I studion fanns också Katarina Koch, konsumentrådgivare på Konsument Södra Småland.

Kan du ge nåt exempel på när man drar på sig krediter?
– Det är jättevanligt att man erbjuds att betala av ett köp och då blir det på en gång en kredit eller ett lån. Det är ett vanligt betalningssätt idag.

Då kan det bli ganska många på några år?
– Jag tror inte alltid man tänker på hur många krediter man har, det kan vara bensinkort, postorder eller kläder. Det är nog rätt så vanligt att man har flera krediter.

Hur tar man reda på hur det ser ut med ens krediter då?
– Man kan faktiskt få ett gratis utdrag från UC där man ser vad för typ av krediter man har. Det kan man få en gång på tolv månader. Då går man in på och där kan man alltså beställa ett utdrag per år.

Men hur säger man upp sina krediter då?
– Då får man ringa upp det finansbolaget det gäller och säga att man vill avsluta sin kredit och självklart betala av den också.

Går det att undvika krediter idag?
– Det är upp till dig själv. Du får ta eget ansvar och tänka efter en extra gång om du  inte hellre ska betala kontant. Men lätt att lockas av erbjudandena. Man får tänka till lite vilka konsekvenser det kan ge framöver.

Ska man vara rädd för krediter?
– Nej, men medveten om vad det kan innebära. Självklart är det bäst att handla kontant. En kreditupplysning visar inte bara betalningsanmärkningar, utan också antal krediter. Och går du till banken och ska köpa hus så självklart påverkar det också dig som kund.

                                                                       Sandra Douglasdotter

                                                                   radar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista