1 av 2
Utanför Bergtex i Lagan. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio.
2 av 2
Arbetsmiljön i fabriken på Bergtex AB har de senaste veckorna bytts ut mot sittmiljö utomhus.
Radar

Facket misstänker planerad konkurs av Bergtex

2:31 min

Efter uteblivna löner för de 30 anställda på Bergtex i Lagan har företaget idag begärts i konkurs av ägarna Gekko Textiles. Enligt fackförbundet IF Metall avtog verksamheten precis i samband med att Bergtex köptes upp och menar nu att det verkar som att konkursen var planerad från början till slut.

Företaget Bergtex i Lagan har idag begärts i konkurs av Gekko Textiles. Vi har tidigare berättat att de 30 anställda på Bergtex inte har fått ut sina löner sedan Gekko Textiles tog över företaget. De kommer nu få ta del av den statliga lönegarantin.

Turerna kring Bergtex i Lagan med sina 30 anställda är en historia som får både anställda och facket att häpna. Bergtex såldes den 27 april i år av Kungsängen till det estländska bolaget Gekko Textiles och sedan dess mer eller mindre blivit lagd i malpåse.

Facket har länge försökt få tag i ägarna med utan några resultat. Men idag vid lunchtid kom beskedet. De nya ägarna, Gekko Textiles har begärt Bergtex AB i konkurs. De anställda på Bergtex har inte fått sin lön utbetalad sedan Gekko Textiles tog över företaget. Men kommer nu alltså få ta del av den statliga lönegarantin.

Företaget som främst tillverkat madrasser har sedan ägarbytet mer eller mindre stått stilla. De nya ägarna har inte varit på besök, inga ordrar har kommit in och det har heller inte kommit in något nytt material.

P4 Kronoberg besökte Bergtex och pratade med två anställda tidigare idag, innan beskedet kom.
– Just nu spelar vi yatz, umgås och fikar. Det är i stort sett vad vi har gjort hela dagarna i flera veckor nu, säger en av dem.

Senast den 25 april fick medarbetarna lön och idag är de uppgivna.
– Det var många som skulle betala sina räkningar, men ingen lön kom. Det var inte kul. Vi får inte veta något, även om vi länge har misstänkt att det har gått dåligt.

Fredrik Ekstrand från IF Metall är idag lättad att konkursbegäran kommit in, så att de anställda åtminstonde kan få ut den statliga lönegarantin. Men det innebär också att de anställda kommer att förlora sina jobb. Han ställer sig samtidigt frågande till vad de nya ägarna, Gekko Textiles, egentligen hade för avsikt när de köpte upp Bergtex från Kungsängen.

– Det är så fruktansvärt onödigt att det blev så här, säger Fredrik Ekstrand från IF Metall. Man funderar över syftet. Det känns planerat på något sätt. Det känns som att någon har haft tanken att det skulle avvecklas men att man inte vill stå för det och istället valde att sälja det till nya ägare. Hela verksamheten upphörde ju i samband med att affärsuppgörelsen var klar.

De förra ägarna, Kungsängen, menar att man inte visste något om en möjlig konkurs.
– Av olika orsaker valde vi att sälja den här verksamheten, säger vice VD Ola Edman.

Visste ni att de nya ägarna skulle begära företaget i konkurs så snart?
– Nej, det visste vi verkligen inte. Vi har haft en stor del av vår produktion där och vi är ju en stor kund till Bergtex. Jag vill inte spekulera i det här utan jag hänvisar till Gekko.

Har ni fått betalningen från Gekko?
– Jag vill inte kommentera det avtalet. Jag kommenterar inget som har med våra leverantörer eller sådana som vi säljer till. Det är ett vanligt köp, det är inget konstigt med det, säger Ola Edman.

P4 Kronoberg har alltså fortfarande inte fått tag på de nya ägarna Gekko Textiles.

Radar
radar@sverigesradio.se

Gekkorepresentant har brokigt förflutet

I turerna kring konkurssatta Bergtex har P4 Kronoberg fått tag på kontaktpersonen som utsågs av Gekko Textiles till särskild delgivningsmottagare i Bergtex. Det estländska bolagets representant i Sverige kan man säga. #text=5150197#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista