Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX
Radar

LRF vill ha stödgrupper mot varg

1:59 min

Förra veckan meddelade jordbruksdepartementet att ersättningen för djurägare att bygga rovdjursstängsel höjs från 20 till 50 kronor per meter. Det är ett steg i rätt riktning men inte tillräckligt tycker LRF som nu presenterar en egen idé att stötta djurägare i vargtider.

– Man kan likna det vid LRF:S stödgrupper som under stormen Gudrun var med och röjde elledningar åt elbolagen. Lokalkännedommen har vi och djurkunskapen har vi, och när det gäller varg så får vi utbilda grupperna specifikt, säger Jan-Olov Johansson ordförande i LRF Sydost.

Efter att vargen Kynna besökte länet förra året har LRF tagit kontakt med flera djurägare och upplevt att hjälpbehovet är stort i vargtider.

Därför vill nu riksförbundet utbilda särskilda stödgrupper som jobbar specifikt med att finnas till hands för medlemmarna vid rovdjursangrepp.

– På det här sättet kan vi hjälpa till inför ett befarat angrepp med att skydda djuren och sätta upp stängsel. Och efter ett angrepp kan vi hjälpa till med att ta hand om döda och skadade djur och även pappersjobbet runtomkring, säger Jan-Olov Johansson.

Det är Länsstyrelsernas uppgift att sköta kontakten med och assistera drabbade djurägare i vargtider och det blir också deras val att hyra dessa stödgrupper eller inte. LRF har ansökt om pengar hos bland annat Naturvårdsverket och om finansieringen lyckas kan stödgrupperna stå redo redan till hösten.

Radar
radar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista