Våldsamheterna i Syrien. Foto: Karin Avenäs/Sveriges Radio
Radar

Oroliga Kronobergssyrier följer nyheterna

1:42 min

I Syrien fortsätter rebeller att strida för presidentens avgång och den senaste månaden har varit den blodigaste sedan upproret började. Och runtom i länet följer Kronobergare med syriskt ursprung utvecklingen med växande oro.

Tvn visar suddiga bilder från helgens strider mellan rebeller och regimen. och behovet av nyheter är enormt, berättar Randa Hanni, syrisk kurd som bor i Växjö sedan tio år tillbaka. Hon pratar ofta med sina föräldrar och syskon som bor kvar i Syrien. De arabiska kanalerna Al Jazeera och Arabiya står ständigt på.

"Jag är jätteorolig"

– Jag är jätteorolig. Jag tänker på mina föräldrar, som är gamla och som inte vågar gå ut men också på mina syskon, som hela tiden får stoppa barnen från att springa ut och leka. Det är så svårt, säger hon.

Släkten kontaktar hon via utländska kontantkort. På hemtelefonen vågar familjen aldrig säga hur det är, säger Randa Hanni.

– Den är avlyssnad. De är rädda att bli fångade och slaktade och slängda på gatan, säger hon.

Det händer att tioåriga Selma Chweich tittar på nyheterna tillsammans med sin mamma och ibland blir hon rädd.

– Jag tänker ofta på min mormor som jag saknar jättemycket och mina fastrar, mostrar, farbröder och morbröder. Jag vill inte att de ska gå ut så att det händer dem något.

"Folk har börjat döda varandra"

Randa Hanni säger att det som gör ondast förstås är att höra om när barn far illa. Men också att den situation hon för ett år sedan trodde snart skulle förbytas till en omstart nu är ett allt blodigare inbördeskrig.

– Det är kaos. Först demonstrerade folk för att presidenten skulle avgå, men nu har människor börjat döda varandra. Det är värst, säger hon.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Läkare utan gränser kräver att få komma in i Syrien

Läkare Utan Gränser har flera gånger under ett års tid krävt att få komma in i landet, men de Syriska myndigheterna har förbjudit organisationen att ta sig över gränsen.Enligt Läkare Utan Gränser är behovet av neutral sjukvård stort och man arbetar med att hjälpa de syriska organisationerna på plats,samt att finnas tillgängliga i grannländer för att ta hand om de flyktingar som kommer från Syrien. Lina Eidmark, kommunikatör på Läkare Utan Gränser beklagar att de inte får finnas på plats i Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista