1 av 2
Katt med FORL. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
2 av 2
Marie Ivarsson, legitimerad djursjukskötare på Växjö djursjukhus. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
Radar

Vad är FORL och vad täcker försäkringen?

6:22 min

Allt fler katter konstateras ha den mystiska tandsjukdomen FORL, det har vi kunnat höra flera gånger i nyheterna idag. Oftast slutar det med att tänderna ruttnar och måste dras ut på katten. Radar har undersökt mer om sjukdomen och om försäkringsbolagen täcker vårdkostnaderna.

Vad är FORL?

Ann Pettersson, veterinär och forskare på Växjö djursjukhus konstaterar att tandsjukdomen FORL är en av de vanligaste kattsjukdomarna.

– FORL är ett fint namn för att kroppen börjar äta upp tänderna i munnen. Det är alltså celler som aktiveras i rothinnan som omger tandens rot som börjar bryta ned tandvävnad.

Varför uppkommer FORL?

– Man har haft många spekuleringar till varför det blir såhär och man har spekulerat i att denna sjukdom kanske har ökat i modern tid och man har letat efter förändringar i hur djur lever idag. Det vill säga att de äter kommersiellt foder, att de har mer virusinfektioner med mera men man har inte kunnat hitta någonting utmärkande. Denna sjukdom har till exempel redan hittats under faraos tid på katter berättar Ann Pettersson.

Vad kan man göra?

– Är det så att katten visar ett obehag när man till exempel gör rent i munnen, att någon tand ser liten ut eller konstig ut så rekommenderar jag att man tar katten till veterinären.

– Detta går inte att förebygga FORL på något sätt, det enda man kan förbereda är att förhindra inflammationer genom att man gör rent i munnen på sin katt fortsätter Ann Pettersson.

Ett flertal försäkringsbolag täcker inte FORL

Veterinärbesöket landar ofta mellan 3000 och 5000 kronor och då ger det ändå ingen garanti om att besvären är borta och inte kommer tillbaka. Idag känner man inte till något bra sätt att förebygga sjukdomen men trots det är det få försäkringsbolag som ger ersättning om katten drabbas av FORL.

Radar
radar@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista