Cecilia Nordquist är apotekare vid landstingets läkemedelsenhet. Foto: Roger Bergvik/ Sveriges Radio
Radar

Vi köper allt mer värktabletter

"Vi behöver hålla ögonen på det"
2:49 min

På fem år har försäljningen av värkmediciner som innehåller diklofenak ökat med över 30 procent i Sverige. Trots att det finns studier som visar att de ökar risken för hjärtinfarkt och förtida död.

Det enligt siffror som Ekot låtit ta fram. I Kronobergs län har försäljningen av preparat innehållande diklofenak ökat med 24%. Bland annat handlar det om preparaten Voltaren och Eeze.

– Det är framförallt om man använder läkemedeln under längre tid som riskerna ökar, några enstaka dagar är de ganska säkra. Men har man andra sjukdomar finns det alltid risk att kombinera utan att fråga sin doktor, säger Cecilia Nordquist, apotekare vid Landstingets läkemedelsenhet.

Hon menar att det finns både för- och nackdelar med omregleringen.

– Fördelen är att det är lättare att få tag på dem, det är inte säkert att man får ont på kontorstid. Och nu kan man få tag på dem på macken till och med. Risken, å andra sidan, är att man äter de lite för mycket och egentligen borde göra något annat åt det.

Att de har ökat, vad beror det på?

– De har blivit mer lättillgängliga. Nu säljs preparaten utanför apotek och dessutom har vi fått fler apotek. Sen är det mycket reklamkampanjer för sådana här mediciner, säger Cecilia Nordquist.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".