1 av 2
Göran Johansson, lantbrukare i Drev. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
2 av 2
Ulf Lettevall är limnolog, alltså expert på sötvatten. Foto: Thomas Lindberg.
Radar

"Vi har strävat efter att få det sanerat"

Göran Johansson: "Det vi har skitat ner får vi rätta till"
6:26 min

I mark och i bottensediment i Böksholm finns gifter som kan komma loss och förgifta miljön. Men ingen har velat ta ansvar för de gamla utsläppen.

Södra la ner fabriken 1979 utan att städa upp efter 79 års papperstillverkning. Spelet om vem som bär ansvaret för gifterna i Böksholm beskrivs nu i en nyutkommen bok. Lantbrukaren Göran Johansson i Drev hoppas fortfarande att man kommer att städa upp.

– Hade detta legat inne i Växjö så hade det varit upprensat för längesedan.

– Vi har strävat efter att få det sanerat, men det är ingen som vill ta ansvar och betala. Det vi har skitat ner ska vi rätta till innan vi går i jorden, säger Göran Johansson.

I boken intervjuas vattenexperten limnologen Ulf Lettevall, före detta miljöchef på länsstyrelsen. Han anser att det krävs nya undersökningar av miljögifterna vid den gamla pappersfabriken i Böksholm utanför Braås. 

– Det är ett framtida problem så länge man inte har svar på frågorna, oro är inte bra att leva vidare med, säger han.

Problem tonades ner

För knappt tio år sen tonade länsstyrelsen ner problemen i Böksholm. Det gjordes efter att man inte hittat några miljögifter i de trettio abborrar som undersökts. Här drog man för snabba slutsatser, tycker limnologen Ulf Lettervall.

Den nyutkomna boken är skriven av författaren Tryggve Bång. Han menar att det är samhället som fick svarte Petter och storkapitalet som tog hem vinsten. Efter nedläggningen sprängdes fabriken, som då ägdes av skogskoncernen Södra. Resterna av fabriken med asbetsisoloreing som innehåller PCB ligger kvar, och inget gjordes för att städa upp i vattendragen efter runt 70 års papperstillverkning.

Kan gifterna vara farliga för människor?

– Det vågar jag inte uttala mig om, men eftersom det konstaterats att det finns PCB och andra gifter tycker jag att de skulle karteras bättre och att man skulle ta reda på  vilka nivåer det handlar om , säger Ulf Lettervall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".