1 av 3
Anna-Lisa Fransson har ägnat sig åt ”bonneri” på Bolmsö där hon är född och uppvuxen. Bolmsöitiskan har hon med sig sedan barnsben. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio
2 av 3
Jesper Jaredsson, Henke Holm, Linda Bylander och Elin Björklund sitter på en uteservering i Ljungby och pratar om vart de ska hän för att grilla. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio
3 av 3
Rune Bolmblad har sitt efternamn från ön. Han kom med elvafärjan från andra sidan Bolmen för att snacka lite bolmsöitiska. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio
Radar

Dialekten som en charmig käpp i hjulet

"G blir ofta till W"
4:54 min

"Jag to i så vilst ja göffe". Så kan det låta om man tar i så hårt man bara kan på bolmsöitiska. Den får vi lära oss mer om när vi tar Dialektresan vidare till Ljungby kommun.

Men innan vi får veta vad haspungar är och vad det är för kön på månen, så stannar vi till på en uteservering mitt i solen i Ljungby centrum. Där sitter Jesper Jaredsson med sina vänner. Han bjuder oss på de tre kanske viktigaste Ljungbyuttrycken:

– Vart ska du hän? Du krabbar hela tiden. Vart det hårt i helgen, du ser däven ut.

– Den kan väl vara charmig, men den kan också ställa till det. Vi uttalar ju inte r så fruktansvärt bra, så det kan misstolkas. Det är en käpp ihjulet, men en charmig sådan, säger Jesper Jaredsson.

Ute på Bolmsö är det mer bonnigt säger man inne i centrum. Där ute är solen en hon och månen en han. Det berättar Anna-Lisa Fransson som bor på Bolmsö. Hon och Rune Bolmblad har skrivit en bok om dialekten på Bolmsö.

– Det är en del ljud som inte är så vanliga i svenska språket, till exempel det engelska w. G blir ofta till ett w här, säger Rune Bolmblad.

Lyssna på ljudklippet så får du höra mer av hur det kan låta på Bolmsö.

Johanna Jennische
johanna.jennische@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".