Haganässkolan, Älmhult. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Radar

70 evakuerade efter dödligt utsläpp

Räddningschefen Staffan Hård: ”Mätarna visade bara dödligt”
1:33 min

På tisdagseftermiddagen spreds dödlig klorgas ut i Haganässkolan i Älmhult. Enligt räddningstjänsten evakuerades uppemot 70 elever ur skolan och ingen ska ha kommit till skada.

Den dödliga klorgasen uppstod på grund av ett fel i hanteringen av en simbassäng som finns i anslutning till skolan. När klor till simbassängen skulle göras gjordes en felblandning vilket skapade en kemisk reaktion.

– Våra mätare kan bara mäta upp till 25 ppm och halten var högre än så i det rum som det hände i. Det stod bara dödligt, säger räddningschefen vid räddningstjänsten i Älmhult Staffan Hård.

13 brandmän kom till platsen och kemdykare sattes in för att lokalisera klorgasen och i vilken omfattning den fanns byggnaderna. I själva skollokalerna var halten lägre.

– Klorgasen uppmättes till 4-5 ppm. Gränsen för att en person kan bli dålig vid inandning går redan vid 1 ppm, säger Niklas Öberg, insatsledare för räddningstjänsten i Älmhult.

– Klorgasen är tyngre än luft och lägger sig på källarplan. Vi har vädrat, använt fläktanordningar och mätt med jämna mellanrum. Vi har sett att värdet hela tiden minskat och nu är allt lugnt, sa Niklas Öberg vid 18:30-tiden.

Simhallen, Höganässkolan och en idrottshall, som ligger i anslutning till byggnaderna, är avstängda resten av kvällen men ska öppnas som vanligt i morgon.

"Något sådant här ska inte få hända"

Jenny Jonasson är badmästare i simhallen på Haganässkolan. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio

#text=5241363# på simhallen. När vaktmästaren kom springade med mask över ansiktet förstod hon direkt att något allvarligt hade hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".