1 av 2
Har man ingenstans att bo som student möter Ulrika Ehrenstråle upp vid svenska tanten på kvällarna för att låsa upp akutboendet. Foto: Linnéa Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Ulrika Ehrenstråle från Linnéstudenterna visar ett grupprum som kan räknas till akutboendet. Rummet är ca tolv kvadratmeter stort och här ska så många som får plats bo. Foto: Linnéa Olsson/Sveriges Radio.
Radar

Bostadslösa kan tvingas säga nej till studieplatser

"Många vill boka akutboendet i förväg, men det går inte"
1:46 min

Problemet för många studenter att hitta en bostad är mycket stort just nu. Trots annonser i både tidningar och på internet är det många som står utan bostad så här en vecka före skolstart. Och till helgen öppnar Linnéstudenterna i Växjö ett akutboende för de värst drabbade.

Nathalie Westberg från Karlstad är en av många studenter som länge har letat studentbostad i Växjö. För henne löste det sig till slut, bara några dagar före terminsstart. Men oron har varit stor säger hon.

– Jag tycker att det är lite synd att man inte ska kunna studera det man vill och i den staden man vill bara för att man inte har någon bostad.

20-åriga Nathalie Westberg är antagen till Internationella samhällsvetarprogammet med inriktning globala studier, en inriktning som bara finns i Växjö. Hon har under en längre tid sökt bostad både i Växjö och i orterna runt omkring och först i dagarna före terminsstart löste det sig med en bostad för henne.

Linnéstudenterna ordnar ett akutboende från 25 augusti för bostadslösa studenter och Ulrika Ehrenstråle är tjejen som ansvarar för akutboendet på universitetsområdet. Hon låser upp dörren för att visa hur det ser ut. Det är ett tomt rum där man kan lägga ut ett liggunderlag att sova på för natten och man sover med så många som får plats i rummet. Standarden är enkel och det finns inga matlagningsmöjligheter.

– Akutboendet går inte att boka i förväg men som vi har märkt är det stor uppmärksamhet kring det. Det är många som ringer och försöker boka en plats, säger Ulrika Ehrenstråle.

Nu tror Linnéstudenterna att det är flera som tvingas säga nej till sin studieplats på universitetet, på grund av bostadssituationen.

– Det är ju väldigt oturligt att man som student har blivit antagen men tvingas säga nej för att man inte har fått någon bostad, säger Jacob Allansson, kårordförande på Linnéstudenterna.

Linnéa Olsson
linnea.olsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".