Statsvetaren Erik Wångmar vid Linnéuniversitetet i Växjö. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Radar

Få kvinnor i toppen av kommunala bolag

"Vi missar möjligheter"
6:45 min

Det är många fler män än kvinnor i toppen på de kommunala bolagen i Kronoberg. Statsvetare Erik Vångmark menar nu att kommunala bolag har ett ansvar att få in kvinnor i toppen.

Bland vd:arna har sju av de 33 kommunala bolagen en kvinna på posten. Och nästan alla de företagen ligger i Växjö. Kollar man på resten av länet har bara två bolag anställt en kvinna som vd.

Ljungby kommun letade i våras efter en ny vd till sitt kommunala energibolag. Efter att gått igenom kandidaterna tillsattes en ny och valet föll även här på en man. Något som kan förklaras med vilka som sökte positionen menar Ann-Charlotte Wiesel som är ordförande för kommunstyrelsen i Ljungby.

Erik Vångmar är statsvetare vid Linnéuniversietet, han menar att det är viktigare för kommunala bolag än för aktiebolag att se till så att kvinnor finns med i toppen.

– Dels står de kommunala bolagen lite närmare vanliga aktiebolag och för att i ledande börsbolag är det en oerhörd övervikt av män. Ett annat skäl är att många av bolagen har en teknisk karaktär. Bostäder, enerigförsörjning ohc liknande. När det gäller tekniska frågor är det ganska ovanligt med kvinnliga chefer.

Tycker du att kommuen har större ansvar att få in kvinnor än vad privatägda bolag har?

– Det tycker jag nog. Kommunala bolag finansieras inte helt sällan med skattemedel. Jag tycker att det är lite skillnad mellan verksamheter som betalas med skattebetalarnas pengar jämfört med de som betalas av aktieägarna.

Har de ett större ansvar då att se till att det blir fler kvinnor i toppen?

– Det tycker jag. De här är ju politikerstyrda och väljarna väljer våra politiker som tillsätter en vd. Då har politikerna ett ansvar mot väljarna, som ju till hälften är kvinnor.

Hur påverkas då de kommunala bolagen? Birthe Björkenstock är företagsledare och var tidigare ordförande i branschorganisationen Företagarna, den enda kvinna som innehaft den posten.

– Vi missar möjligheter om vi inte tar in kvinnor, det blir dynamiskt om vi har en blandning. När vi sitter och löser olika situationer så utgår jag från min erfarenhet som kvinna, medan män utgår från sin erfarenhet som män. Har vi många manliga chefer får vi manliga beslut, man tänker på samma sätt när man fattar beslut och vi kan tappa flera andra sätt att lösa problem på, säger hon.

Simon Campanello
radar@sverigesradio.se
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".