Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Foto: Hans Runesson.
Radar

"Rättspsykiatrin är byggd för män som dömts för brott"

"Det är ett misslyckande"
5:04 min

Åklagare och polis utreder nu den misstänkta våldtäkten på rättspsyk i Växjö. Kvinnan som vårdas där för sitt självskadebetende berättade för vårdpersonal om hur hon i början av juni våldtagits på rastgården av en medpatient som är dömd för flera sexbrott tidigare.

Att något sånt här händer då kvinnor med ett självskadebeteende blir inlåsta med dömda brottslingar är inget som förvånar Sofia Åkerman som skrivit boken "Slutstation rättspyk".

– Jag är inte förvånad över att det händer. Vi har träffat många kvinnor som vårdas inom rättspsykiatrin. Rättspyskiatrin är i grunden uppbyggd för män som är dömda för brott. 90 procent av patienterna är män och tio procent är kvinnor. Av de kvinnorna är få dömda för brott. Då ser man ju att det finns en risk att något sådant här inträffar.

Vad måste förändras för att det inte ska ske igen?

– Personer som inte är dömda för brott ska inte vårdas inom rättspyskiatrin. Det är allmänpsykiatrins ansvar att erbjuda god vård av unga kvinnor som skadar sig själva. Idag saknar allmänpsykiatrin mycket kunskap och resurser för att ta hand om de här patienterna, men där pågår en nationell satsning just nu.

Hur ser du på att de som inte är dömda finns i närheten av personer som är dömda för grova brott?

– Jag har under många år tyckt att det har varit förkastligt att det ser ut så. Att vårda kvinnor med självskadebeteende i rättspsykiatrin har utvecklats successivt under dryga tio år, jag är förvånad över att vi inte stoppat det tidigare. Jag tror att det här är en bevkäm lösning för landstingen.

Vad säger det här om säkerheten?

– Det är ju ett misslyckande, vilket kan vara en förklaring till att den här polisanmälan har dröjt. Vi har varnat för riskerna i flera år och när en sådan här sak inträffar visar det tydligt på både risker och problem. Det är ju klart inte så kul att behöva hantera för vården.

Kan du beskriva miljön som tjejerna sitter i?

– Det ser olika ut. I Växjö har man en kvinnoavdelning så där vårdas man inte i lika hög grad tillsammans med män. Men den här kvinnan har, vad jag förstår, vårdats på en säkerhetsavdelning där det bara är män. Det ser olika ut på olika ställen.

Kan det här påverka den forsatta vården av de här kvinnorna?

– Man hoppas ju att det blir en varningssignal, men tyvärr har jag inga jättestora förhoppningar. Det är inte första gången det händer, och det har inte skett förändringar tidigare. Men man kan ju hoppas att det skapar uppmärksamhet och trycker på, säger Sofia Åkerman.

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".