Tew Svionyang vittnar om en omöjlig arbetsbelastning. Foto: Karin Avenäs/Sveriges Radio
Radar

Tuff situation för lokalvårdare som inte kan språket

2:29 min

Lokalvårdare som inte talar så bra svenska lever i en utsatt situation. Städerskan Teo Svionjang har tidigare vittnat om sin omöjliga arbetsbelastning på en skola i Växjö. Radar har nu även pratat med Biljana Papic, intergrationshanläggare på arbete och välfärd i Växjö, om språkförbistringarna.

Städerskan Teo Svionjang har vittnat om sin omöjliga arbetsbelastning på en skola i Växjö. Hon hade tagit hjälp av sin sambo för att hinna färdigt med städningen vilket bröt mot företagets regler. Teo Svionyang säger att hon aldrig fått förklarat för sig att man inte fick ta med någon till jobbet.

Biljana Papic, intergrationshanläggare på arbete och välfärd i Växjö, känner väl till situationen med anställda som inte behärskar svenska.

– Jag känner att det finns lite fler bottnar i den här berättelsen. Det är oerhört viktigt att man förstår vad man skriver på.

Hon menar att det är ansvaret ligger hos arbetsgivaren.

– De är väl medvetna om att personerna inte klarar av svenska fullständigt, då måste de vara på sin vakt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista