1 av 5
Jakob Olai, en av initiativtagarna till protestmötet. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio.
2 av 5
Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio.
3 av 5
Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio.
4 av 5
Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio.
5 av 5
Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio.
Jönköping

Mjölkbönderna sade nej till mejeriblockaden

7:50 min

Vid lunchtid samlades ett stort antal mjölkbönder i Immanuelskyrkan i Jönköping. De  var där för att bestämma om det skulle bli någon mjölkblockad eller om man hittar annan lösning.

En av initiativtagarna till protestmötet mot det låga mjölkpriset är Jakob Olai, mjölkbonde från Vikingstad utanför Linköping där han har 700 kor, och utan högre ersättning går det inte säger han.

– Det gör en otrolig skillnad för mig om vi skulle få trettio öre, men även om vi skulle få  trettio öre är det för lågt. Nu, i första hand, tycker vi att mejeriindustrin i Sverige inte tar sitt ansvar utan de betalar under världsmarknadsnivå, säger Jakob Olai. Han tror inte han kommer kunna fortsätta om inget händer med priset.

 – Det kommer inte gå att fortsätta med mjölkproduktion för mig, om inget händer.

Mjölkbönderna vill ha 30 öre mer per liter mjölk, annars hotade de blockera mejerier med traktorer och andra fordon. Jakob Olai tror inget annat än en blockad hjälper.

– Nej, jag tror knappt det gör det. Vi har försökt på många sätt att göra vår röst hört demokratiskt. Vi anser inte att vi får vår röst hörd och det går alldeles för långsamt också den demokratiska vägen. Det måste hända något nu annars går det åt helsicke för många.

Böndernas organisation, LRF, stödjer däremot inte en blockad.

LRF skriver i ett pressmeddelande att arbetet för att förbättra mjölkböndernas svåra ekonomiska läge skall drivas med fokus på politiska förutsättningar och en dialog med andra aktörer.

Vid 15:30-tiden kom beslutet att det inte blir någon blockad mot mejerierna. Istället ska en styrelse tillsättas som ska jobba fram andra lösningar.

Palle Borgström, som sitter i Arlas styrelse, fick ta mycket stryk på mötet i dag. Arla har redan höjt priset till bönderna med 18 öre och en andra höjning utlovas i december.

– Många mjölkbönder är pressade nu och de böhöver få utlopp för frustrationen. Jag tror att det här mötet på något sätt hjälper till, det kanske inte ändrar på så mycket men det är ett sätt för mjölkbönder att känna att de inte är ensamma, säger Palle Borgström.

KOMMENTERA: Ingen blockad mot merierna, var det rätt beslut som togs?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista