Radar

Fortsatt granskning av villkoren för lokalvårdare på ISS

Villkoren för lokalvårdare på ISS
5:51 min

P4 Kronoberg fortsätter att granska villkoren för lokalvårdare som arbetar för ISS. I dagens Radar går vi vidare och diskuterar vilket ansvar kommunen har när de gör upphandlingar så att inte antällda far illa på arbetstid.

Igår berättade städerskan Teo Svionjang om hur hon höll på att jobba ihjäl sig för att hinna städa färdigt en stor skola i Växjö. Och i dag berättade en annan städerska, Darinée Kerdkul, om hur har städat hos ISS i två år på olika månadsvisa anställningar när hon fick ett föräldravikariat. Men när hennes sambo Göran Johansson frågade vem Darinee vikarierade för, sade hennes chef att personen inte fanns.

När Lasse Fischer som är ombudsman på fackförbundet kommual hörde vårt inslag om Teo Svionjang, som berättade om sin höga arbetsbelastning när hon städade en skola i Växjö, reagerade han över hennes situation.

– Kommunen borde ställa krav i upphandlingen så att inte de anställda drabbas, säger han.

Men vilket ansvar anser sig Växjö kommun ha i att de som städar kommunens skolor inte far illa? Radar träffade den tillförordnade ordföranden i barn- och utbildningsnämnden - socialdemokraten Martin Edberg.

– Det är klart att vi har ett ansvar. Det är oerhört tragiskt att höra att vi har anlitat en entreprenör som enligt de berättelser vi hör behandlar sin personal som de gör, säger han.

Tuff situation för lokalvårdare som inte kan språket

#link=338437#inte talar så bra svenska lever i en utsatt situation. Städerskan Teo Svionjang har tidigare vittnat om sin omöjliga arbetsbelastning på en skola i Växjö. Radar har nu även pratat med Biljana Papic, intergrationshanläggare på arbete och välfärd i Växjö, om språkförbistringarna.

Granskningen av ISS

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".