1 av 3
Konstverket "Twister som visas i Växjö Konsthall. Foto: Olov Tällström.
2 av 3
Olov Tällström ser till att alla bitarna hamnar på rätt plats. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio.
3 av 3
Kerstin Cedell med sina verk "Jag provar mig fram" Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio.
RADAR

Konst i rörelse på Växjö konsthall

Hör konstnärerna Olov Tällström och Kerstin Cedell
6:00 min

På lördag den 24 november är det vernissage för två olika konstnärers utställningar på Växjö konsthall. Det de har gemensamt är att båda handlar om rörelse i någon form.

Olov Tällström är bosatt i Stockholm sedan 30 år tillbaka, men är född i Västerbotten. Han ställer ut ett enda verk i Växjö konsthall. Ett verk kallat för "Twister".

– Det är ett 16 meter långt konstverk som fyller tomrummet här i konsthallen. Det här är så kul eftersom många konsthallar inte har plats för en sådan här grej. Men Växjö konsthall är perfekt för detta verk, säger Olov Tällström.

Hans konstverk kommer att rotera ett varv på 30 sekunder och bestå av 21 halvtransparenta färgade skivor som är uppträdda på en lång stång.

– När den roterar blir det som en vågrörelse, det blir som en mask som snurrar runt en pinne. Jag ser mitt konstverk som lustfyllt med mycket färg och rörelse i rummet.

– Så här års ser allt grått ut och det här kommer att bli en färgklick i Växjö fram till nyår då man inte behöver gå in i konsthallen för att se verket utan det ses med lätthet utifrån genom de stora glasen, säger Olov Tällström.

Kerstin Cedell är den andra konstnären som ställer ut. Hon har också rörelse som tema och hennes utställning heter "Jag provar mig fram".

– Men det handlar om rörelse man själv får bilda till skillnad från Olovs. Det kommer att vara ett tredelat verk som har sitt ursprung i ett grafiskt blad som jag också gjort en animerad film av, säger Kerstin Cedell.

Det här har nu blivit en väggmålning som breder ut sig i konsthallens bakficka. Det handlar om starka färger. Svart, rosa och mintgrönt.

– Jag tror att kommer man in här själv så kan man känna det rätt så vilsamt och kanske lite lekfullt. Om man behöver koppla av från stadsstressen kan man komma in här och få en portion aktiv vila, avslutar Kerstin Cedell.

Imorgon klockan 14 har de här utställningarna vernissage på Växjö Konsthall. Och båda utställningarna pågår fram till den 30 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".