Nationalekonom Lars Behrenz. Foto: Michelle Hallberg/Sveriges Radio.
Radar

Gäst i Radar: Nationalekonom Lars Behrenz om varselvågen

5:59 min

En varselvåg drar fram över Sverige och Kronobergs län. Hittills i år har över 50 000 personer varslats om uppsägning i Sverige. Och det är här i södra Sverige som invånarna har drabbats hårdast. Nationalekonomen Lars Behrenz gästade Radar och pratade om situationen.

Enligt en sammanställning som Ekot har gjort när det gäller årets varsel satt i relation till folkmängd, så visar det sig att läget är allra värst i Kronobergs län. I år är det totalt omkring 1 800 personer som har varslats om uppsägning i Kronobergs län.

Nationalekonomen Lars Behrenz på Linnéuniversitetet gästade Radar och pratade om hur varselvågen kan dra med sig företag som kanske egentligen inte behöver varsla.

– Det handlar delvis om psykologi. Det är klart att om alla säger att nu blir det sämre tider och nu blir det varsel, så kanske de som står och väljer mellan olika valalternativ väljer det negativa alternativet, när det runt omkring hörs väldigt mycket negativa signaler, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista