Margareta Petersson. Foto: Karin Avenäs/Sveriges Radio

"Jag ångrar att jag höll tyst"

Hör hela diskussionen i Radar
23 min

I vår granskning har du kunnat höra städerskor som berättat om mycket tuffa arbetsvillkor. Nu träder en före detta arbetsledare på ISS, Margareta Petersson fram och bekräftar bilden av ett företag med en mycket tveksam personalpolitik. I Radar diskuterades denna granskning vidare, bland annat med kommunpolitikerna i Växjö.

Margareta Petersson har 44 år som arbetsledare inom företaget ISS bakom sig. Hon slutade i februari förra året men känner fortfarande många som arbetar med städning inom kommunen. Margareta Petersson börjar med att berättar vad hon har fått höra av den kökspersonal som jobbar på en skola i Växjö.

--De hade hittat den nya lokalvårdaren gråtande när hon kom för att städa första gången en vecka innan skolan började. Hon hittade inte, hon visste inte vart hon skulle ta vägen, ingen hade visar henne hur hon skulle göra.

Städerskan Darinee Kerdkuls man i Nyheterna berättat att han av Darinées chef fått svaret att de uppfunnit ett vikariat för att hon skulle kunna vara kvar. Under hela förra veckan vägrade ISS berätta vem personen var eftersom deras policy förbjöd dem att lämna ut uppgifter om tidigare anställda. P4 kronoberg försökte på alla sett försökt dubbelkolla uppgiften men utan att hitta henne. ISS har nu förmedlat kontakt med personen, som visar sig att hon finns på riktigt. Företaget har inget svar på varför Darinee Kerdkuls man hade fått ett sådant besked. Och enligt Margareta Petersson förekom det ofta fel på anställningskontrakten.

– En gång jag sa till dem att så kan ni inte skriva anställningsavtal, ni kommer att få betala för det. Och då svarade de att det ska du skita i – ursäkta uttrycket – att det ska du inte bry dig om alls.

Hände det att det förekom påhittade vikariat?

--Ja, det har förekommit rätt många gånger. De gjorde som det passade dem. Fanns ett långt vikariat delade de upp det månadsvis för att kunna byta personal som det passade dem.

Varför skulle de göra det?

– Kanske för att det är lättare att sparka en vikarie. Det har hela tiden förekommit sånt skit, rent ut sagt. Det är inte bara att det är nu, det är hela tiden och därför jag är själv utmobbad från jobbet, jag kunde inte med dem.

Förekom alltså falska kontrakt?

--Ja, det har förekommit många gånger.

Men varför skulle de göra så?

--Ja, de tänker att det är för att det är lättare att sparka en vikarie.

Medan du jobbade där hur upplevde du att personalen mådde?

– De mådde väldigt dåligt. De mådde väldigt dåligt. Men de vågade inte säga det, för att om de bara öppnar munnen så sätts de på jättejobbiga ställen tills de slutar av sig själva.

Att ISS har många anställda med utländsk bakgrund som inte alltid behärskar svenska hundraprocentigt är något företaget hävdar att de tar hänsyn till i sin kommunikation med personalen. Men det är enligt Margareta Petersson inte sant. Då hon jobbade där tog ISS ofta inte reda på hur mycket svenska personerna pratade. De var inte heller noga med att förklara olika papper, beslut och regler. Ali Jibril som arbetade totalt nio månader på ISS är en som har erfarenhet av det. Han höll på att moppa golv på ISS när hans chef kom till honom med ett papper.

– Hon frågade: Är du med i facket? Jag sa nej. Sen sade hon, skriv på här, annars får du inte betalat nästa månad. Sen när jag visade pappret för en kompis sade han: Men varför har du skrivit på detta? Det står ju att du slutar!

Ali Jibril säger att han pratade med sin arbetsförmedlare som i sin tur ska ha kontaktat företaget som då tagit tilbaka Ali Jibril.

– Jag hade två månader kvar på mitt kontrakt. Men efter det, sa de hejdå, säger Ali Jibril.

Vi har kontrollerat Ali Jibrils uppgifter med Arbetsförmedlingen, men sekretessen hindrar dem från att uttala sig i något enskilt ärende.

Anställda är mycket rädda att gå ut och tala om att de mår dåligt över sin situation, menar Margareta Petersson. Tvärtemot vad ISS säger får anställda inte prata med journalister.

– Nej, nej, nej. Det har regionchefen sagt. Men jag ångrar att jag hållit tyst. Kanske kunde jag fått med mig de anställda också. Men då hade de också fått sparken, och jag ville skydda dem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".