Radar

Bo Frank (M) hotar att säga upp avtalet med Migrationsverket

3:17 min

Växjös kommunalråd Bo Frank (M) hotar nu med att säga upp avtalet med Migrationsverket gällande flyktingmottagandet. Och i Uppvidinge kommun har man redan valt att säga upp avtalet. Detta diskuterades vidare i Radar.

– Vi har för det första sagt inte utöka vårt flytingmottagande, utan vi kan tänka oss att ligga kvar på den nivå vi har. Men när året är slut ska vi räkna igenom vad avtalet har givit och är det så att Migrationsverket inte har hållt sin del i det hela, då kommer avtalet självklart att sägas upp. Ett ställningstagande till detta kommer efter årsskiftet, säger Bo Frank (M).

Åke Carlson (C), som är kommunalråd i Uppvidinge säger till Radar att det är en slump att nu två kommunalråd i länet agerar på det här sättet.

– Ja, det är en slump. Växjö och Uppvidinge har helt olika problem. Uppvidinges problem är att vi har en väldigt stor asylmottagning. Flyktingarna är inget problem. Vi skulle kunna ta emot fler, men asylmottagningen blockerar det, säger han.

– Vi har en asylmottagning där det för närvarande finns 690 personer och så fort det blir en ledig lägenhet i kommunen så tar Migrationsverket den. Vi känner oss helt maktlösa, vi har ingen möjlighet att påverka det. Och eftersom det inte finns några tomma lägenheter så kan man inte kommunplacera flyktingar hos oss.

Radar

radar@
sverigesradio.se

0470-72 60 84
0470-72 60 63
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista