Radar

Svenska sommarhus lockar färre danskar

4:25 min

Intresset bland danskar och även tyskar för att köpa en svensk sommarstuga verkar vara över. Den ekonomiska krisen i Europa har gjort att marknaden för röda hus med vita knutar har blivit iskall. Och trenden gäller även i Kronoberg.

Siffror från Lantmäteriet visar att antalet köp av fritidshus har minskat drastiskt de senaste åren bland de som är folkbokförda i Danmark och Tyskland. 2010 gjordes 789 köp av fritidshus jämfört med förra året när endast 69 köp registrerades.

– De typiska svenska småländska stugorna, röda hus med vita knutar, de är i princip helt iskalla i dag. De fungerar inte, säger mäklaren Björn Larsson i Ljungby.

En del av förklaringen till det minskade intresset handlar om att Danmark och Tyskland har dragits med i den ekonomiska kris som övriga Europa befinner sig i och människor håller lite hårdare i sina plånböcker.

Den svenska kronan har också blivit starkare och därför är det dyrare för danskar och tyskar att leva här i Sverige.

Men det handlar inte bara om färre köpare. Allt fler danska och tyska sommarstugeägare har nu också visat ett större intresse för att sälja sina hus. Så är det för familjen Madsen från Köpenhamn. De har just lagt ut sitt sommarhus utanför Klippan till försäljning.

– Vi har fyra barn och nu när de har blivit vuxna är de inte intresserade av sommarhuset, berättar Majbritt Madsen.

Mäklaren Björn Larsson och hans konkurrent i Ljungby Dennis Byrskog bekräftar båda den bilden.

– Barnen som också har varit här har blivit mätta på det, de vill göra något annat. Det är inte lika hippt att ha hus i Sverige längre, säger Björn Larsson.