Radar Konsument

Krukväxterna kastas ut

3:44 min

Många hushåll har tröttnat på sina krukväxter och slänger dem. Det framgår av en rapport från Jordbruksverket som nyligen presenterat sin första analys av marknaden för prydnadsväxter. Hushållen vill ha lättskötta växter konstaterar jorbruksverket.

Blomsterhandlaren Mikael Olsson i Växjö håller med och trenden är tydligen säger han.

– Det är inte lika viktigt med de här blommorna längre och det får gärna vara något lättskött så man slipper ägna tid åt det.

Traditionella krukväxter kräver kunskap och mycket omvårdnad och dessutom passning när vi åker på semester. Därför går fler och fler hushåll istället över till snittblommor. I dag är det snitt och släng som gäller.

– Snittblommorna njuter man av en vecka sen slänger man dem, så behöver man inte bekymra sig om att sköta om blommorna. 

I stort sett alla snittblommor importeras. Transportkostnaderna är mycket låga och svenska snittblomsproducenter som brottas med höga uppvärmningskostnader har svårt att klara konkurrensen med producenter i Holland, Afrika och Sydamerika

Svenska krukväxtproducenter har det betydligt lättare att klara konkurrensen med utlandet eftersom transportkostnaderna för krukväxter är dyra. En tredjedel av krukväxterna som säljs i Sverige produceras i landet och oftast nära stora tätorter. Men produktionen har enligt Jordbruksverket de senaste tio åren minskat från 50 till 30 miljoner enheter.

– I dag köper kunderna mest lökkrukväxter och suckulenter i kruka och fetbladsväxter som man bara behöver vattna var tredje vecka. Det är lagom för många konsumenter, säger blomsterhandlaren Mikael Olsson