Alvesta

Vida misstänkte inte bedrägeri

1:27 min

Det finns just nu tre polisanmälningar mot den man i Alvesta kommun som sålt och avverkat skog som inte var hans. Men ingen av anmälningarna kommer från sågverket Vida, som bedragaren redan i höstas lurades att betala ut nära två miljoner i förskott för timmer som sedan aldrig levererades. Trots att det handlade om stora pengar säger Vidas ekonomichef Bernt Svensson att de inte hade anledning att misstänka bedrägeri.

– Vi bedömde nog att han ville göra rätt för sig. Vi såg väl kanske inte riktigt den bilden av att det var ett bedrägeri vid det tillfället, säger Vidas ekonomichef Bernt Svennson.

I går berättade vi om den man som genom att utge sig för att komma från banverket, olovligen lyckades avverka skog för en 90-årig man i närheten av Vislanda.

Bedragaren är nu polisanmäld av 90-åringen, hans granne, samt av sågverket Gransjöverken i Emmaboda. Granssjöverken, hade betalat drygt en halv miljon kronor i förskott till mannen för timret.

Mannen hade redan i höstas på ett liknande sätt lurat sågverket Vida på två miljoner, men det polisanmäldes aldrig av Vida. Och det här var Gransjöverkens vd Patrik Siljestrand kritisk till när vi intervjuade honom i går - hade vida polisanmält hade kanske ingen annan behövt bli lurad, menar han.

Men Vidas ekonomichef Bernt Svensson säger alltså att de inte misstänkte något brott. Därför ansåg de att de räckte med att försöka få tillbaks pengarna med kronofogdens hjälp, utan att inblandning av polis.

– Det är lätt i efterhand att säga att vi skulle ha gjort annorlunda. Vi har inte tagit ställning till om vi kommer att polisanmäla nu i efterhand, men det är väl inte omöjligt att vi kommer att göra det, säger Bernt Svensson.