Radar

Konkurrensverkets jurist ser allvarligt på det som hänt

1:12 min

Allt tyder på att Konkurrensverket kommer att utreda vad som hänt i och med att Christer Wånehed, anläggningschefen i Växjö, kringgått Lagen om offentlig upphandling. Utifrån det som kommit fram av P4 Kronobergs granskning ser Konkurrensverkets jurist Carin Carlsson allvarligt på det som hänt.

Christer Wånehed han nu varnats av kommunen och som han själv förklarar beror på det på bristande resurser. Konkurrensverkets jurist Carin Carlsson ser allvarligt på det inträffade.

– Det är just att det har varit under en längre tid. Man pratar om bristande resurser, men det kan aldrig i sig vara en ursäkt för att inte tillämpa regelverket. Man har ett ansvar som upphandlande myndighet att se till att det finns tillräckliga resurser, så man har möjlighet att följa lagstiftningen. Inte ens om det är en gång så är det okej, säger hon.

För ett par år sedan kom nya bestämmelser som gav er på Konkurrensverket större möjlighet att ingripa när kommuner kringgår lagen på liknande sätt - vad innebär det?

– Sedan juli 2010 har konkurrensverket möjlighet att ansöka om upphandlingsskadeavgift, vilket är en typ av böter - slarvigt uttryckt.

Kommer ni att kräva Växjö kommun på skadeavgift?

– Det är svårt att säga nu, men rent generellt kan man säga att rör det sig om stora värden, över längre perioder och upprepade regelbrott, så är det den typen vi brukar prioritera.

Granskningen av tekniska förvaltningen

Christer Wånehed Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista