Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som öppnar arkiven och journalerna och hittar släkten.
Släktband återkommer hösten 2018

Prisad programserie

Släktband 2008-03-03 10:03
25 min

I augusti 2010 mottog Släktband Släktforskarförbundets prestigefyllda hederspris till Victor Örnbergs minne.

Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström, programmakare för Släktband i P1, får idag Hans Järtas medalj i en ceremoni på Riksarkivet med Riksarkivarien och cheferna från Landsarkiven.

– Det är fantastiskt kul att vi får den här utmärkelsen. När vi startade Släktband för sju år sedan kunde vi inte ens drömma om att vi skulle få medalj från den största och viktigaste arkivinstitutionen i landet, säger Gunilla Nordström.

Motivering:
Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström har kombinerat sin kunskap och sitt stora intresse för släktforskning med journalistiken och skapat radioprogrammet Släktband som medverkat till att lyfta fram släktforskningen som den folkrörelse och kulturfaktor den är.

Om Hans Järtas medalj

Hans Järtas medaj är en statlig utmärkelse som tilldelas en person som gjort särskilt värdefulla insatser för arkivverksamheten. Ingen från mediabranschen har tidigare fått den, däremot en fin skara av landshövdingar, professorer, doktorer, jurister, en kammarättslagman och en generalsekreterare för ett arkiv i Paris.

Hans Järta levde i slutet av 1700 talet och början av 1800. Han var ämbetsman, publicist och stor politiker.

Om Släktband

Släktband är programmet som lyfter fram och levandegör människoöden ur det förflutna utifrån arkivfynd som släktforskare och andra gjort. Berättelserna får sedan en historisk ram när forskare förklarar vilka villkor och regler som gällde i olika sammanhang och tider. Släktband började sändas 2004.

Gunilla Nordström och Elisabeth Renström belönades 2008 med Stora Radiopriset i kategorin Årets folkbildare och 2010 med Släktforskarförbundets största pris till Victor Örnbergs minne.


Släktband vann 2008 Stora Radiopriset i kategorin Årets Folkbildare

Motivering:
En knastertorr men spännande redogörelse för hur myndigheterna även i vårt land strängt har kontrollerat medborgarnas rätt att röra sig fritt, sådant som vi idag ser som övergrepp mot friheten i andra kulturer.

Juryn fastnade för programmet från 3 mars 2008.
Ladda ner och lyssna igen:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".