Historien om SR Dalarna

Klockan sex på morronen den 14 februari 1977 skrevs radiohistoria i Dalarna. Signaturen för den nya lokalradiostationen Radio Dalarna ljöd då för första gången ut över Dalarna. Ambitionen var att bli Dalfolkets egen radio. Och med det har vi väl till stor del lyckats. Redan från början fanns det en stor lyssnarskara, och så har det fortsatt. Radio Dalarna har under sin 30-åriga historia varit en av de populäraste och mest avlyssnade radiostationerna i hela landet.

I det högtidliga första programmet fanns en stor skara på plats i studion i Folkets Hus i Falun, där Radio Dalarna då hade sina lokaler. (1987 flyttade vi till de nuvarande lokalerna i Radiohuset).

Förutom personalen, med chefen Rolf-Egil Bergström i spetsen, medverkade operasångaren Sven-Erik Wikström, pianisten Lars Roos, Leksandsspelmän med  Knis Karl Aronsson i spetsen, lokalradiochefen Nils-Petter Lindskog och Sveriges Radios nöjeschef Stig Ohlin, för att nämna några.

De första åren sände Radio Dalarna i fönster, som det kallades, i P3. Ett par timmar på morronen, en halvtimme vid lunchtid och en timme på eftermiddagen mellan 17 och 18.

Programutbudet bestod av nyheter och temaprogram, som Bondepraktikan, Kyrkfönstret, Barnprogram, Ungdomsprogram, Låtlådan mm.  Plus egen inspelad musik med länets sångare, körer och musiker. Och så naturligtvis en hel del sport.

Tekniska föregångare

Radio Dalarna har hela tiden legat i främre ledet i den tekniska utvecklingen. Stationen var först i landet med en egen bil, som man kunde göra direktsändningar från. Stationen var först med en egen buss för musikinspelningar. Stationen var först med ett nytt digitalt radiohus. Stationen är fortfarande ensam om att ha en egen bil för satellitsändningar.

Proffs och amatörer

Programutbudet har naturligtvis varierat genom åren. Men ett mål har alltid varit att spegla länet så bra som möjligt. Både proffsmusiker av alla de slag har medverkat, likaväl som äkta amatörer. Precis som politiker och tjänstemän och vanligt dalfolk. Radion ska  ge en röst åt så många som möjligt, och speciellt åt dem som annars inte har så bra möjligheter att kunna höras.

Men det är också viktigt att radion är ett trevligt sällskap med god underhållning.

Musiken engagerar

Det som väckt en del debatt genom åren är musikutbudet. Att tillfredsställa alla är omöjligt. Och kritik har till och från framförts för att vi spelat för mycket folkmusik, eller pop, eller jazz, eller för gammal musik, eller för ny, eller… Men det är alltid trevligt när våra lyssnare engagerar sig i det vi gör.

Beredskapskanal

En mycket viktig uppgift för Radio Dalarna är att vara beredskapskanal. När länet utsätts för större händelser och påfrestningar, får de som bor här sin viktigaste information från radion.

Ett viktigt samarbete har utarbetats med räddningstjänster, polis, sjukvården, SOS Alarm, länsstyrelsen, kommuner m fl, för att ge så snabb och pålitlig information som möjligt.

Många medarbetare

Radio Dalarna har haft många medarbetare genom åren. Alla mycket duktiga. Och intressanta. Men det är alltid de som arbetar här just nu, som är de intressantaste.

Radio Dalarna har haft fyra chefer under sina 30 år. Det är Rolf-Egil Bergström, Hans Barksjö, Kjell Anderstedt och Magnus Lundén.

Bland medarbetarna under de 30 åren finns Christer Gruhs, Hans Ånell, Lasse Söderberg, Hasse Johansson, Åke Strömmer, Bengt Polo Johansson, Bengt-Erik Busk, Peje Selemark, Per Grevér, John Crispinsson, Anna Lindmarker, Hasse Svens, Bo Ingerstam, Ulf Caresten, Lennart Persson, Yokiko Duke, - för att bara ge några exempel.

Igår, idag, imorron

En del av mina nuvarande arbetskamrater var inte ens födda när Radio Dalarna startade. En del har flyttat till andra arbetsuppgifter. Några har lämnat det här jordelivet. Men alla har bidragit till att göra Radio Dalarna till Dalfolkets radio.

Alf-Jan Hansson mångårig medarbetare på SR Dalarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista