Bibi Rödöö. Foto: Johan Ljungström/SR

Här är 2007 års Sommarvärdar!

Nya namn, nya upplevelser - och nya tider! I år har Sommar flyttat fram sändningsperioden för att bättre passa de allt senare semestrarna.

På midsommardagens premiär gör ULF LUNDELL ett sällsynt framträdande i medierna, 22 år efter sitt senaste sommarprogram. Vi avslutar 19 augusti, liksom förra året, med ”SOMMAR 2007 I BACKSPEGELN”.

Sista sommarvärd i år är skådespelerskan LENA ENDRE som ska tala om tystnad. Andra storheter från scenens värld är LENA OLIN, ERLAND JOSEPHSON, MAUD ADAMS, GUSTAF SKARSGÅRD och MICHAEL NYQVIST.

Mitt i sommaren, den 16 juli, är rubriken: ”LYSSNARNAS SOMMARVÄRD”. Av 850 inskickade inläsningar av starten på ett sommarprogram, valde Sommarredaktionen ut tio kandidater som gick att rösta på via Sommars hemsida. Flest röster fick PETER MARTINSSON från Göteborg.

I årets starka startfält finns en hotellkung: BICKY CHAKRABORTY och en restaurangkung: ALLESANDRO CATENACCI. Bland andra representanter från näringslivet märks MICHAEL TRESCHOW, ordförande för Unilever med närmare 200 000 anställda runt om i världen.

Missa inte heller Justitiekanslern GÖRAN LAMBERTZ, alpina stjärnan ANJA PÄRSON eller stjärnskottet på musikerhimlen SALEM AL FAKIR.

På två jämlika fredagar hör vi rikets tredje dam, FILIPPA REINFELDT (m) och socialdemokraternas första kvinnliga partiledare MONA SAHLIN. På en och samma dag hör vi radarparet FREDRIK (WIKINGSSON) och FILIP (HAMMAR).

FN-diplomaten JAN EGELAND kommer i sitt program berätta om hur lyckligt lottade vi är i Norden, medan astronauten CHRISTER FUGLESANG lovat tala om resor han gjort - till sjöss! Mer äventyr på land blir det med RENATA CHLUMSKA som bland annat bestigit Mount Everest, världens högsta berg.

Årets yngste sommarvärd är 24-årige GUSTAV FRIDOLIN och årets äldste sommarvärd är professor STURE LINNÉR som fyller 90 år den 15 juni 2007.

En som varit med länge i strålkastarljuset är en person som säger: ”Livet är inte bara rött hår och glest mellan tänderna”. Just det – THORE SKOGMAN!

SOMMAR sänds i P1 från midsommardagen 23 juni -19 augusti kl 13:05-14:30. Repris vardagar kl 22:15, helger kl 22:05.

VIA NÄTET och sr.se/sommar kan man lyssna på alla programmen med musik fram till en månad efter att sista programmet har sänts.  

PODDRADIO med möjlighet att ladda ner programmen utan musik är en stor succé. Till varje program produceras ett bonusmaterial exklusivt för podden.

EGEN SPECIALDESIGNAD WEBBRADIOAPPARAT som laddas med det senaste Sommarprogrammet kan lyssnarna ta hem gratis till sin dator i år.

PÅMINNELSE VIA SMS - bocka för de sommarprogram du inte vill missa så sms:ar vi dig innan starten! Info om sms och webbradio: sr.se/sommar

SR MINNEN sände ifjol äldre, klassiska sommarprogram och i år repriseras det gångna decenniets mest populära program. Sändning 30 juni – 4 augusti kl 9 och kl 21. Programmen är sedan tillgängliga via sr.se/srminnen

NYHET: SOMMAR BLIR BOK! I mitten av november utkommer ”Sommarpratare 2007” bestående av 20 manus i urval plus ett kapitel signerat Sommars projektledare om programmets historik och händelser bakom kulisserna. Detta är ett samarbete mellan bokförlaget Oliwill, Sveriges Radio och Radiohjälpen. Genom att köpa boken stödjer man Radiohjälpens arbete mot trafficking.

Alla årets 58 värdar är utvalda med stor omsorg av sommarredaktionen, bestående av Kjell Eriksson, Tithi Hahn, Ingvar Storm, Karsten Thurfjell, Lena Tideström-Sagström, Ulla Walldén, Anders Wennersten och undertecknad.

Bibi Rödöö, projektledare Sommar
bibi.rodoo@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista