Göran Hägglunds recept




Jademarinerad kyckling med mangosallad (4 pers)

"Sommarmat ska ju gärna vara lätt och dessutom enkel att tillaga. Den här salladen passar perfekt för varma sommardagar. Du kan med fördel låta kycklingen marinera under några timmar."

1 grillad kyckling eller 4 stekta kycklingfiléer
1 huvud romansallad
2 mango
1-2 avokado
½ gurka
olja och vinäger

Marinad:
2 msk soja
1 msk socker
1 msk balsamvinäger
1 msk färsk riven ingefära
1 msk sesamolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm sambal oelek

Gör så här:
1. Bena ur och skär kycklingköttet i bitar.
2. Rör ihop marinaden och häll den över kycklingköttet.
3. Skär övriga ingredienser i bitar och fukta med en aning olja och vinäger.
4. Lägg upp salladen på ett fat med kycklingköttet ovanpå.

Bankerydskakan (ca 15 skivor)

"Den här kakan fick mina partiledarkollegor – och alla journalister – i samband med det möte i Bankeryd som jag talar om i Sommarprogrammet."

100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 tsk vanillinsocker
1 tsk mald kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
1 kryddmått riven muskotnöt
½ tsk mald koriander
200 g zucchini
75 g valnötter

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält smöret och låt svalna
3. Vispa ägg och socker pösigt
4. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, vanillinsocker och kryddor
5. Riv zucchinin fint och grovhacka valnötterna
6. Rör ner det avsvalnade smöret i ägg/sockerblandningen. Tillsätt sedan zucchini och valnötter samt mjölblandningen
7. Häll smeten i en smord och bröad avlång form som rymmer 1½ liter
8. Grädda kakan på nedersta falsen ca 50 minuter. Låt kakan svalna på galler under bakduk.

Tomatform

"Pajer har fördelen att de i regel går utmärkt att förbereda för att sedan värmas. Den här är en favorit hos oss sedan många år tillbaka. Vi brukar servera den tillsammans med en enkel sallad och en dressing bestående av senap, ättika och socker. Vid behov rör man i en eller ett par teskedar vatten."

Pajdeg:
2 ½ dl vetemjöl
¾  dl grahamsmjöl
75 g smör
¾ dl keso

Fyllning:
1 ½ dl riven smakrik ost
6-8 tomater skurna i skivor
2 dl creme fraiche
50 gram finriven parmesan
färsk eller torkad basilika
3 ägg
salt
färsk basilika att toppa med

Gör så här:
1. Blanda ihop pajdegen, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och låt formen vila kallt i 30 minuter.
2. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 10 minuter och låt svalna.
3. Lägg ett lager riven ost i botten på skalet.
4. Täck osten med de skivade tomaterna
5. Blanda samman de övriga ingredienserna och häll smeten över tomaterna.
6. Grädda i 25-30 minuter och garnera med den färska basilikan.
7. Låt pajen svalna något innan serveringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista