Tage Danielsson och Jörgen Cederberg.
1 av 27
Tage Danielsson och Jörgen Cederberg planerar programmet Sommar inför starten 1959.
Jörgen Cederberg tvåa på Sommars maratonlista.
2 av 27
Jörgen Cederberg sände det första Sommar den 29 juni 1959.
Elisabeth Husmark
3 av 27
Elisabeth Husmark flitig programvärd i Sommars barndom.
Torsten Ehrenmark. SVT bild
4 av 27
Kåsören Torsten Ehrenmark leder Sommars maratonlista tillsammans med Jörgen Cederberg.
Sten Carlberg komponerade Sommars signaturmelodi 1952.
5 av 27
Sten Carlberg komponerade Sommars signaturmelodi 1952.
Kontroversiell Åsa Moberg spelade 1973 skivor som producenten ville slippa.
6 av 27
Klagomuren fick ta emot 150 samtal i samband med Åsa Mobergs Sommar. De flesta var kritiska mot Mobergs skivval.
Marie-Louise De Geer Bergenstråle 1977.
7 av 27
Marie-Louise De Geer Bergenstråle kontroversiell pratare 1977.
Jan Guillou.
8 av 27
Jan Guillou. Foto: SVT bild.
Bodil Malmsten.
9 av 27
Bodil Malmsten. Foto: SVT bild
Channa Bankier skapade lyssnarstom med sitt skivval.
10 av 27
Channa Bankier skapade lyssnarstom genom sitt låtval.
Programledare Måns Herngren
11 av 27
Måns Herngren. Foto: SVT bild
Sommar i bokform från 1986, 1987 och 1988. Sveriges Radios förlag.
12 av 27
Sommarkåserier i bokform från från Sveriges Radios förlag.
Lars Ulvenstam. Foto: Anders Holmström/Scanpix.
13 av 27
Lars Ulvenstam. Foto: Anders Holmström/Scanpix
Mustafa Can fick folkets kärlek när han berättade om sin kurdiska mamma 2003.
14 av 27
Mustafa Can berättade om sin kurdiska mamma 2003.
Ingmar Bergman
15 av 27
Ingmar Bergman. Foto: SVT bild
Lena Andersson. Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio
16 av 27
Lena Andersson. Foto: SVT Bild
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Foto: Mattias Ahlm/SR
17 av 27
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.
Bokomslag från 2007.
18 av 27
Bokomslag från 2007.
Björn Ulvaeus. Foto: Mattias Ahlm/SR.
19 av 27
Björn Ulvaeus
Dolph Lundgren
20 av 27
Dolph Lundgren
Ingvar Kamprad
21 av 27
Ingvar Kamprad 2009
Annika Östberg
22 av 27
Annika Östberg. Foto: SVT bild
Henrik Larsson. Foto: Foto Jonas Ekströmer/SCANPIX
23 av 27
Henrik Larsson. Foto: Foto Jonas Ekströmer/SCANPIX
Anja Pärsson
24 av 27
Anja Pärsson Sommarpratade 2012.
Tage Danielsson
25 av 27
Tage Danielsson. Foto: SVT bild
Expressens löpsedel dagen efter Anja Pärsons program.
26 av 27
Expressens löpsedel dagen efter Anja Pärsons program.
Bibi Rödöö med Kristian Gidlund. Foto: Lena Resborn/SR
27 av 27
Bibi Rödöö med Kristian Gidlund. Foto: Lena Resborn/SR

Sommar i P1s historia

Så här började det

Det började redan våren 1959. Dåvarande underhållningschefen Tage Danielsson skissade på en programidé.

”Det ska vara lätt musik med prat med mening i”, sa Tage Danielsson till producenten Jörgen Cederberg. Så föddes programmet som blivit en del av den svenska sommaren. Sommarprogrammen har nu funnits i drygt ett halvt sekel.

I Röster i Radio-TV den 29 juni 1959 läser man:

Kl. 13.00 Sommar. Lättlyssnat för semesterfolk. Mycket musik, korta praktiska råd och funderingar för sommartiden, väderleksöversikt, fickföljetong, litet reselexikon bjuder det nya sommarprogrammet på. Det återkommer fem dagar i veckan och fortsätter fram till mitten av augusti. Musiken är avpassad för semesteröron, kåserier och råd ges i små doser. Allt i lagom proportioner för den ljuva semestertiden.

1959 fanns Sveriges första kvinnliga meteorolog Mona Lidman i studion med väderprat. Ett tacksamt uppdrag då sommaren 1959 var som en enda lång värmebölja.

Året därpå blev det betydligt svalare, och då ville även Mona Lidmans manliga kollegor prata väder i Sommarprogrammen. Sommar var ett lättlyssnat program för er på vägarna, på badstranden och i hängmattan.

Sommarvärden var till en början mer en presentatör som påannonserade olika programinslag. Den mer avspända tonen och det personliga tilltalet var tämligen nytt i Sveriges Radio och mellansnacken föll så väl ut att man lät Sommar bli ett eget program med en programvärd.

De första åren var det bara ett begränsat antal Sommarvärdar som återkom flera gånger. Det var först efter ett par år som det blev en ny Sommarvärd varje dag. Det innebär att man i Sommars arkiv upptäcker att vissa Sommarvärdar har gjort Sommar många gånger.

Utrikeskorrespondenten och kåsören Torsten Ehrenmark är den Sommarvärd som Sommarpratat flest gånger - hela 50 program blev det. 

På andra plats kommer radioprofilen Jörgen Cederberg med 49 program. Dessa rekord är idag omöjliga att slå eftersom de båda gjorde Sommar flera gånger under en och samma sommar. Efter Ehrenmark och Cederberg kommer i tur och ordning: Gösta Knutsson, Maud Reuterswärd, Pekka Langer, Georg Eliasson, Britt Edwall, Carl-Uno Sjöblom, Carl-Olof Lång, Bengt Feldreich och Lars Widding.

1959 fanns bara P1 och P2 och Sveriges Radio började tänka i nya banor i och med TV:s genombrott. Sveriges Radio hade planer på att starta Melodiradion och Sommar blev ett pilotprojekt.

Carl-Uno Sjöblom anställdes som producent på Radiounderhållningen sommaren 1959, när Sommar sändes för första gången.

Det politiska 70-talet med lyssnarstormar

Fram till 1973 var Sommar ett oförargligt och oomstritt program. Då kom Åsa Moberg och det blev ett himla liv. Hon pratade kvinnofrågor och spelade skivor som producenten helst ville slippa. "Åsa Moberg stoppas i radion" skrev kvällspressen.

Under 1970 talet var det genomgående mycket politik i programmen. Författarinnan Kerstin Thorvall retade gallfeber på lyssnarna 1973 och anklagades för vänstervridning och kommunistpropaganda.

1974 gick telefonerna varma när sångerskan Marie Selander bröt trivselfaktorn genom att prata om vilda strejker och spela Nynningen. Rena rama kommunistpropagandan tyckte de flesta och Radionämnden fick tre anmälningar, men friade programmet.

1975 skakade både Marit Paulsen och Mikael Wiehe om Sommarlyssnarna..

1977 fick dåvarande Underhållningschefen Stig Olin nog. Han skickar ut riktlinjer till chefer och producenter: ”Radion har många program med politiskt innehåll och med politiker som medverkande. Programmet Sommar skall emellertid inte vara ett sådant program”. Kvällstidningarna publicerade brevet och kallade det censur.

Marie-Louise Ekman chockade 1977 lyssnarna genom att inleda sitt Sommarprogram med orden: ”Det här är pissråttan själv som talar”. Hon läste upp anonyma brev med könsord som hon har fått efter sitt föregående Sommarprogram. Två minnesrika timmar som avslutades med att hon spelade ”Land du välsignade” och
uppmanade ”landets alla pissråttor att tillsammans resa sig ur kloakerna”. Det blev ett väldigt rabalder efter hennes Sommar som tyvärr inte finns bevarat i Sveriges Radios arkiv.

1979 hotades Jan Guillou till livet efter att ha förtalat f.d. statsministern Per Albin Hansson. Guillous påstående om att Per Albin Hansson tagit emot mutor av hans morfar vållade stor uppståndelse och programmet fälldes i Radionämnden.

1980 kritiserade Bodil Malmsten organisationen Rätten till vår död i sitt Sommar. Även det programmet fälldes av Granskningsnämnden. Totalt två fällningar under Sommars femtiofemåriga historia. Desto fler anmälningar har det blivit under senare
år. Dock ingen fällning sedan 1980.

Channa Bankier skapade lyssnarstom genom sitt låtval.

1985 spelade konstnären Channa Bankier låtar från Java, Egypten, Tibet, Kurdistan och rock med Nina Hagen och Jimi Hendrix. Det blev en rejäl lyssnarstorm.

1986 krävde Fredrika Bremerförbundet fler kvinnliga Sommarpratare, i ett skarpt formulerat brev till Radioledningen. 1979 var andelen kvinnliga Sommarpratare 31 procent, kulmen nåddes 1982 med 40 procent. Därefter sjönk siffran varje år för att 1985 vara nere i 27 procent. Fredrika Bremerförbundet skrev ”Antalet kvinnliga Sommarpratare har minskat olycksbådande. Om inte kvinnor får chansen att hävda sig i programmet Sommar kan det få återverkningar på kvinnors möjligheter att komma fram politiskt”.

1986 Sommar-debuterar Måns Herngren med att häckla förre moderatledaren Gösta Bohman. Hundratals ilskna lyssnare hör av sig. I hans nästa Sommar 1989 är det Carl Bildt som får sig en släng av sleven av Måns Herngren.

1986, 1987 och 1988 kom Sommar i bokform. Lättläst för er på badstranden, på vägarna och i hängmattan. Producenterna Lars Gurell, Birgitta Hylander och Agneta Ekberg valde underhållande kåserier och texter ur programserien.

1988 häcklar författaren och journalisten Anderz Harning politiker - i synnerhet sossar. Dessutom ger han slängar åt Statistiska centralbyrån, byråkrater och landstingspolitiker. Harning får både ris och rosor av lyssnarna.

1988 sablar skådespelaren Helge Skoog ned på sin gamla hemstad Borås. Han får svar på tal mitt i programmet när ordföranden i Borås kulturnämnd ringer.

Sommarveteranen Lars Ulvenstam har gjort Sommar 22 gånger. Under 1980-talet valdes han fyra år i rad, av programtidningen Röster i Radio-TV:s läsare, till den populäraste Sommarprataren. Hans program har alltid haft en mera allvarlig inriktning och handlat om åldrandet och döden. Ulven brukade avsluta programserien som Sommars "ankare". Efter 2005 ansåg han att det var slutpratat i Sommar.

90-talet med kris och nedläggningshot

Efter 1992 års upplaga lades Sommar ner då det inte längre passade i P3 som skulle bli en kanal ”för den unga publiken under 37,5 år”. P1:s nya chef Ewonne Winblad plockade då upp Sommar ur papperskorgen och fick in det i P1:s tablå, trots att programmet innehöll musik. Sommar har sedan 1993 sänts i P1.

De första åren i P1 var Sommar endast en timme långt. Ewonne Winblad skriver i sin bok "Närbilder": "Om jag räknat med folkets kärlek som belöning så uteblev den till en början. En timme är på tok för kort för Sommar, trogna lyssnare rasade, men någon möjlighet att rensa P1-tablån i två timmar fanns inte. Först 1996 kunde jag ge programmet en och en halv timmes programtid, och till och med projektledaren Jörgen Cederberg blev nöjd." Sedan dess har Sommar varit 1,5 timme långt.

Inför 1997 års upplaga tog Bibi Rödöö över som chef för Sommar och hon är nu den som haft detta uppdrag överlägset längst av alla hennes företrädare.

Detta Bibi Rödöös första år som ansvarig Sommarpratar den sittande statsministern Göran Persson. Något som röner stor uppmärksamhet, främst i utländsk media som förvånas över att statsminister är programledare för ett program i radion. Samma sommar medverkar Jan Stenbeck i ett program som sen repriseras efter hans plötsliga död 2002. Lyssnarreaktionerna låter inte vänta på sig då Channa Bankier samma år raljerar över Prins Carl Philip och Drottning Silvia.

Nästkommande år kritiseras programledningen av ett stort antal brevskrivare som anser att det var fel att tablålägga Alexandra Pascalidos Sommar på den "så svenska" midsommaraftonen.

1999 firar Sommar 40-årsjubileum och dåvarande kulturminister Marita Ulvskog, som Sommarpratar den sommaren, passar på att ”k-märka” Sommar under presskonferensen. I samband med 40-årsjubileet ombeds P1-lyssnarna i trailers att välja sina favoritvärdar. Resultatet blev:

1. Lars Ulvenstam
2. Hans Alfredson
3. Per Gunnar Evander
4. Bengt Lindqvist

Dessa fyra herrar fick varsin söndag. Tage Danielssons parhäst Hans Alfredson fick inleda serien det året och Ulven avslutade Sommar i augusti.

2000-talet

När alla Sommarvärdar var inbokade år 2000 fick redaktionen ett samtal från Mats Sundins agent. Sundin var glödhet i NHL och hade åsikter om avsaknaden av svenska proffs i hockey-landslaget. Han ville slå ett slag för vikten av att spela för sitt land. Bibi Rödöö kontaktade Ekot och fick deras sändningstid för Lördagsintervjun så att Mats Sundin kunde Sommarprata.

2002 Sommarpratar den äldsta Sommarvärden genom tiderna, den då 100-åriga Brita af Geijerstam. Samma år orsakade Alexander Bard rabalder då han i direktsändning pratar om drogen ecstasys positiva egenskaper. Lyssnarna och programledningen reagerar och ämnet tas upp i programmet Studio Ett dagen efter, då Bard får möta en drogexpert.

Då författaren Mustafa Can avslutar sitt Sommarprat 2003 med orden: "Mor, jag älskar dig" överöses han och redaktionen av lovord från lyssnarna. Programmet belönades sen med Stora Radiopriset och Ikarospriset.

Till slut sa Ingmar Bergman ja till att göra Sommar 2004. Han avslutar sitt Sommar med att vända sig till lyssnarna och be om deras svar på en fråga han funderat mycket över. Sommarredaktionen skickar två stora kartonger fyllda med handskrivna brev till Fårö med svar på frågan "Varifrån kommer musiken?”. Ingmar Bergman blev mycket glad och rörd över breven men berättar att han bestämt sig för att, av omsorg om brevskrivarna, elda upp dem efter genomläsning "då det kommer att vetenskapas på Ingmar Bergman efter min död". Därmed måste ett bokprojekt med breven avskrivas, men med hjälp av de ca 200 mail som också kommit till Ingmar Bergman via Sommarredaktionen skapas en programserie med rubriken "Breven till Bergman" som sänds i P1 våren 2005.

2005 inleds Sommarserien av regissören Lars Norén. I programmet läser han högt ur sin dagbok, vilket senare resulterar i boken "En dramatiskers dagbok".

Samma år orsakar författaren Lena Andersson ett herrans liv i sitt Sommar om Jesus. SvD pryddes av rubriken "Kors vilken uppståndelse programmet väckte!" och programmet omskrevs i 35 tidningar. Programmet fick tio anmälningar till Granskningsnämnden och två anmälningar till Justistiekanslern för hädelse. Programmet friades både av Granskningsnämden och Justitiekanslern.

Svenska Akademin presenterade ”Sommarpratare” som ett av de nya orden i sin nyupplaga av ordlistan 2006.

Detta år Sommarpratar författaren och fiskeexperten Mikael Engström. I programmet berättar han hur han under sin tid på Försvarets radioanstalt tog emot hemligt amerikanskt försvarsmateriel under det kalla krigets senare del.

År 2006 är skådespelerskan Lena Nyman inbokad att göra Sommar, men sjukdom gör att hon tvingas lämna återbud. Hon har därför tyvärr aldrig varit Sommarvärd.

2007 införs Lyssnarnas Sommar som ett sätt att vaska fram guldkorn ur alla de namnförslag redaktionen nås av. En telefonsvarare tar emot lyssnarnas bidrag i form av en första "prata"; den talade starten på ett Sommarprogram. Av hundratals insända bidrag väljer redaktionen ut åtta som sedan publiken får rösta på via hemsidan.

2007 föll valet på Peter Martinsson från Billdal, 2008 var det Yrsa Walldén från Torna Hällestad, 2009 Håkan Nilsson från Ljusne, 2010 Tina Jansson från Örebro, 2011 Monika Nyström från Åkersberga, 2012 Björn "Natthiko" Lindeblad, 2013 Martha Ehlin, uppvuxen i Örnsköldsvik, bosatt i Göteborg och 2014 heter Lyssnarnas Sommarvärd Sebastian Kirppu, uppvuxen i Moholm och bosatt i byn Granberget utanför Malung. 

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson gjorde Sommar tillsammans 2007 orsakade det en sådan anstormning av lyssnare så att Sveriges Radios server brakade ihop.

2007 kom en ny Sommarbok, men 20 Sommarpratares manus och personliga bilder med anknytning till deras berättelser. Program-chefen Bibi Rödöö skrev ett inledande kapitel.

År 2008 Sommarpratar så äntligen Björn Ulvaeus. Inför programmet försöker han minnas allt han varit med om under sin långa karriär med ABBA, men försöken till trots kommer han knappt ihåg något. Detta blir sen hans tema i programmet. Något som uppmärksammas av internationell media. Efter Sommar får han ofta frågan hur det är med minnet då han intervjuas av internationell press.

Dolph Lundgrens Sommar samma år resulterar i att stora delar av svenska folket ändrar uppfattning om honom. I det direktsända programmet berättar han om sin hårda uppväxt och hans Sommar får idel lovord. Bland annat som en följd av detta får han uppdraget att leda svenska Melodifestivalen 2010.

2009 är det dags för nästa jubileum - 50-årsjubileet! Sommar har sänt i ett halvt sekel och en vitalare 50-åring får man leta efter. I och med 2009 års upplaga har det sänts 3 074 Sommarprogram med 1 792 Sommarvärdar i Sveriges Radio.

Programserien inleds det året med IKEA-grundaren Ingvar Kamprad, då 83 år. Anders Walls Sommar samma år får idel lovord och resulterar i 6 400 tackbrev från lyssnare. Walls sekreterare fick fullt upp med att besvara dem alla.

2010 orsakar Annika Östbergs medverkan i programserien många kritiska reaktioner. Då värdarna presenteras på Sommars presskonferens är det första gången Annika Östberg möter svensk press efter 28 år i amerikanskt fängelse. Den hårda kritiken avtar markant efter sändningen av hennes program och hon röstas sen fram av lyssnarna till att vara Vintervärd år 2012.

Henke Larssons Sommar 2011 väcker stor uppmärksamhet då han tar bladet från munnen en gång för alla och berättar hur det varit under alla år att hårdbevakas av pressen. Häcklöparen Sven Nylander talar ut om vad som hände i samband med kokainskandalen i Göteborg under Friidrotts-EM 2006. Det är hans första framträdande i offentligheten på fem år.

2012 är det dags för en annan idrottsstjärna, Anja Pärson, att prata om sitt liv med sina egna ord. Om kärleken till sin kvinna Filippa och att de väntar sitt gemensamma barn. Även detta blir ett program som ger eko i många andra länder.

När Etiopiensvenskarna Martin Schibbye och Johan Persson sitter inlåsta i mörkret i en isoleringscell lyssnar de på alla 2011 års Sommarvärdar i en insmugglad mp3-spelare. När de vid sin frigivning får frågan om att Sommarprata 2013 blir svaret att de redan har gjort ett Sommarprogram, med musik och allt, tillsammans i cellen.

”Tack för att jag fick uppfylla en dröm. Känns stort, bredvid tacksamheten.” Så skrev musikern och skribenten Kristian Gidlund i Sommars gästbok i juni 2013 efter inspelningen av Sommarprogrammet, som blev det sista han gjorde i offentligheten. Programmet blev ett av sommarens mest avlyssnade och programmet och reaktionerna spreds via sociala medier. Inlägget på Sommars facebook-sida dagen efter hans bortgång sågs av drygt 1,1 miljoner personer. Strömmen av tack tog aldrig slut.

Under 2013 års upplaga görs en lyssnarundersökning som visar på en väldigt hög lyssning generellt sätt under hela sommaren. De populäraste programmen har nära en miljon lyssnare i fm-lyssning och poddlyssningen ökar markant detta år. Maja Ivarssons Sommar efterhandslyssnas 650 000 gånger under ett år och Vinter med Martina Haag poddas 250 000 gånger under ett halvår efter sändning.

Sedan 1997 finns samtliga Sommarprogram sparade i Sveriges Radios arkiv, men tyvärr är långt ifrån alla program sparade före dess. I vårt arkiv finns numera drygt 800 gamla Sommarprogram som vi digitaliserat och redigerat för att förkorta musiken av upphovsrättsliga skäl. Vi fyller på arkivet allt eftersom med nya Sommarprogram och digitaliserar fortsatt även gamla klassiker att lyssna på via Sommars hemsida.

Så här avslutade Tage Danielsson sitt sista Sommar 1982:

Hörde du sången som koltrasten kvad:
gläds du åt sommarn blir sommaren glad.
Hör vad han sjunger på grönskande gren:
olycksprofeterna hugger i sten.
Solrosen växer ur litet frö
Ajö.

 
 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".