Musiken i Sommar


Sommarsignaturen
har funnits med sedan 1960, det är Sten Carlbergs klassiska melodi från 1952. Än i dag används originalet av signaturmelodin som spelades in på Södra Teatern med Åke Jelvings orkester.
Vid starten 1959 när Sommar var mer ett magasinsprogram användes Hugo Alfvéns ”Gånglåt från Leksand” ur ”Den förlorade sonen” som signaturmelodi i Sommar.Det har varit många stormar kring musikvalet i Sommar. Berit Nygren, producent på musikradion, har forskat och skrivit en kandidatuppsats i musikvetenskap bland annat om musiken i Åsa Mobergs Sommar 1973.

Det skrällde till ordentligt när Åsa Moberg, journalist och krönikör spelade skivor som producenten helst ville slippa. Tidigare hade Sommar varit ett oförargligt och oomstritt program.

Kjäll Fröderberg
som tidigare jobbade i Grammofonarkivet berättar om när han plockade skivor till författaren Pär Rådström. Sommaren 1961 gjorde Rådström tio Sommarprogram och året därpå ett progam - så det blev lite körigt för personalen i arkivet.1974 bröt Marie Seleander trivselfaktorn genom att prata om vilda strejker och spela Nynningen.

Konstnärinnan Channa Bankier spelade i sitt Sommar 1985 låtar från Java, Egypten, Tibet, Kurdistan och även det väckte lyssnarstorm.Skådespelaren Regina Lund passade i sitt Sommarprogram 2004 på att enbart spela egna låtar. Skandalöst att marknadsföra sig själv på det sättet, tyckte många.


"Varifrån kommer musiken?” frågade regissören Ingmar Bergman i sitt program 2004. Frågan fick väldigt många lyssnare att höra av sig för att ge sitt eget svar på frågan. Gensvaret blev så stort att Sveriges Radio gjorde en programserie av själva lyssnarbreven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista