1 av 2
Bibi Rödöö är programchef för Vinter och Sommar i P1
2 av 2

Tredje gången gillt – nu är det tradition!

Nu är det tredje gången vi sänder Vinter i P1 för att förgylla jul- och nyårshelgen i Sveriges Radio. Som Sommar, fast på vintern. Och som vanligt startar vi serien på juldagen och avslutar nio Vintervärdar senare den 2 januari 2011.

Vi inleder med den Londonbaserade författaren Håkan Nesser som i sin sändning från Gotland kommer att tala om hur det är att bo utanför Sveriges gränser. Och om ”fenomenet med svenska deckare över hela klotet – och om vådan därav”.

Stafettpinnen lämnas sedan över till Kalmar och sångerskan CajsaStina Åkerström vars Vinterprogram anknyter till vår mörkaste tid på året – midvintern. Om ljusets betydelse och om vår tids brist på mystik och rädsla för allvar.

K-G Bergström ska avslöja varför han började skriva för Expressen efter nästan 35 år på Sveriges Television och vi får också höra om hur nära det var att han sumpade en av sin karriärs höjdarintervjuer.

Vimmelmamman är namnet på Lotta Grays mycket välbesökta blogg där hon skriver om livet som vimmelreporter och beskriver hur livet förändrades efter cancerbeskedet. Hon lever nu ”ett onormalt normalt liv där cancern kommit in och satt sig i soffan som en objuden gäst”.

Med en av handbollsvärldens längsta meritlistor i bagaget kommer förbundskaptenen Staffan Olsson att tala om hur han nu laddar inför sitt största mästerskap – VM i Sverige under januari 2011. Han utgår från hjärtat, som ”trots att det har opererats två gånger alltid hållit honom vid liv i kampen på planen”.

Författaren Lena Sundström som skrivit den prisbelönade boken Världens lyckligaste folk och nyligen nominerats till Stora Journalistpriset för tv-dokumentären Dom kallar oss rasister, ska Vinterprata om varför hon aldrig har varit rädd för att dö, medan hon har en svår prestationsångest inför att leva. Psykologen Patricia Tudor-Sandahl ska berätta om vad som får henne att växa och vad som får henne att krympa som människa och om den glädje och tacksamhet hon känner inför det liv hon har fått.

Under hösten har vi sett honom som krisdrabbad kommun-pamp i SVT-serien Starke man. På nyårsafton Vinterpratar Anders Jansson från Lund om ”perfektionism, sin relation till Bing Crosby och om alla skånska barns desperata längtan efter snö”.

Programserien avslutas med biologen och vetenskaps-journalisten Henrik Ekmans Vinter om vargen som upphov till de evigt lockande metaforerna. Han ställer frågan: ”Varför är det en sådan laddning runt just vargen?”

Vem vet, kanske står vi inför en riktig vargavinter? Helt säkert är att våra nio Vintervärdar kommer att lysa upp i vintermörkret.

Varsågoda.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista