Programchefens förord 2012

På årsdagen av terrorattacken på Utøya kommer en av de överlevande, 28-åriga Eskil Pedersen, att sända från Oslo. Sommar för Eskil har i över tio år betytt sommarläger på Utøya. Förra året förändrades allt. För första gången i Sommars historia sänds samma program av de nordiska radiobolagen NRK, YLE, Danmarks Radio och Sveriges Radio.

Sommar i P1 inleds på midsommardagen med Anja Pärson som nu börjar sitt nya liv efter en makalös alpin karriär. Årets ankare, Henrik Dorsin, avslutar i augusti och kommer att ha musiker i studion genom hela programmet. 

Yngwie Malmsteen, en av tidernas tio mest inflytelserika gitarrister, gör Sommar från Miami i USA, ett land han flyttade till som 19-åring. 19 år är årets yngsta Sommarvärd Klara Söderberg, som tillsammans med storasyster Johanna utgör den internationellt framgångrika duon First Aid Kit.

19 år var John Guidetti när han i våras debuterade i fotbollslandslaget. I sitt Sommar ska han berätta om drömmen om att bli världens bästa fotbollsspelare. Något Marta Vieira da Silva blivit vald till fem år i rad på damsidan, trots sina unga 26 år. I sitt Sommar berättar hon om kärleken till fotbollen och Sverige. Och om det första mötet med Sverige – som var en chock.

29-åriga Spotifygrundaren Daniel Ek har redan hunnit med att rita om kartan för hela musikindustrin. Han tar oss med på resan från skolans datorsal i Rågsved ut i världen. Christer Björkman, som lotsade Sverige till segern i Eurovision Song Contest, tar oss från Borås till Baku.

IT-och telekommunikationsminister Amirzai Sangin åkte från Sverige tillbaka till sitt hemland Afghanistan. När han kom dit hade inga afghaner mobiler. Idag finns över 17 miljoner användare. Irankännaren Trita Parsi berättar om resan från revolutionens Iran, via Sverige till maktens korridorer i Washington, där han är flitigt anlitad av CNN och BBC.

Skådespelarna Marie Göranzon, Johannes Brost och Thorsten Flinck gästar alla Sommarscenen i år, liksom finska författaren Märta Tikkanen och norska Jo Nesbø.

Bland årets värdar finns tre generationer modekvinnor: designern Gudrun Sjödén, entreprenören Emma Wiklund och vintageexperten Elsa Billgren.

David Hellenius ska prata om dagen som både var den bästa och värsta i hans liv och Martina Haag ska avslöja en sida hon länge mörkat.

Lyssnarnas Sommarvärd är i år Björn ”Natthiko” Lindeblad. Smeknamnet som betyder ”den som växer i visdom”, fick han under sina många år som buddhistmunk i Thailand.

Sommar roar och berör och vi bär fortfarande med oss Tage Danielssons grundtanke om ”lätt musik med prat med mening i”. Med 2012 års upplaga har vi sedan starten 1959 sänt 3 248 Sommarprogram. Nu stundar ännu en härlig sommar med Sommar!

Bibi Rödöö, programchef Sommar och Vinter i P1
bibi.rodoo@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".