Bibi Rödöö - Vinter 2014. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Programchefens förord Vinter 2014/15

För fjärde året är det lyssnarna som avgjort vilka av alla Sommarvärdar som ska göra Vinter i P1. Vintervärdarna har därför alla ett högt uppskattat Sommarprogram i bagaget. Och några av dem vill lyssnarna höra i Vinter igen.

Författaren Mustafa Can avrundade Sommar 2014 och lyssnartacken strömmade in. Det handlade då om fyra äldre personer i Västerbotten. Nu inleder han Vinter och tar oss med till bibliska trakter vid den syriska gränsen, där Abraham en gång vallade sina får. ”Och det hände sig vid den tiden”, heter det i Julevangeliet. I hans Vinter händer det nu.

Frågan kvarstår från i fjol: Vad är det med Sommar och pastor Tomas Sjödin? Med två Sommarprogram i bagaget önskar lyssnarna nu att han ska göra Vinter för tredje gången. På annandagen berättar han om tron som sitt livs röda tråd.

30-årsjubilerande artisten Nanne Grönvall gjorde ett starkt intryck hos lyssnarna då hon i Sommar berättade om sin barndom. I Vinter handlar det om den tidiga musikkarriären och om vad julen innebär för henne.

December är en hektisk månad för författaren och akademiledamoten Sara Danius. En nyutgiven bok, Nobelfestligheter och högt önskad som Vintervärd. I Vinter pratar hon om mat, böcker och sjukdom.

Nyss hemkommen från Galapagos-öarna berättar den prisade fotografen Mattias Klum om intensiva möten med människor och djur. Möten som kan vara lika spännande idag som när han började för trettio år sen.

En av de mest delade Sommarpratarna på sociala medier i år var en professor i klinisk bakteriologi. Agnes Wold förklarar i sitt Vinter varför det är meningslöst att städa och varför man inte behöver vara glad.

Enligt skådespelaren Olof Wretling är det ensamt på botten och så vackert från toppen. På nyårsafton Vinterpratar han om att misslyckas. Misslyckad är han inte i lyssnarnas öron och nu är han önskad på nytt.

Konstnären och Augustpris-vinnaren Lars Lerin är också önskad igen och han avrundar serien på det nya årets första dag. Vi lär inte komma undan de brasilianska insekterna den här gången heller.

Med intryck från Syrien, Galapagos och Brasilien Vinterpratas det i år från Karlstad, Umeå, Göteborg och Stockholm. Vi kan se fram emot åtta uttrycksfulla Vinterprogram under jul- och nyårshelgen i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".