Chatt med Georgios Karpathakis

Här chattade Sommarvärden Georgios Karpathakis med lyssnarna efter sitt Sommarprogram. Du kan läsa alla frågor igen här!

Jonas Ekblom, Sommar i P1: Hej! Georgios kommer att börja svara på era frågor här efter sitt program, men passa på att skicka in era frågor redan nu!

10:11, 1 July 2015

Eva: Hej! Tack för ett bra program med mycket insikt hur din vardag har fungerat.Fick du någon hjälp med den ständiga oron i kroppen? Har du några tips vad man kan göra för att komma ner i varv?

Georgios Karpathakis: Hej Eva, vad roligt att du gillade mitt program - tack för att du lyssnade! Hård träning är ett bra sätt att stilla den inre rastlösheten :).

14:40, 1 July 2015

deepcee: Kanon program. Har själv diagnos och måste säga att innan jag fick den så var lösningen att jag var deprimerad och inte kunde sova. Men det visade sig att jag inte orkade hantera vardagen med et sömnsnitt på 2-3 timmar per natt. Visst man kraschade med jämna mellanrum och "sov igen"under några dagar. Kommentarerna (när jag som 35 åring äntligen fick en utredning) som att du har ju klarat dig bra, du har bra jobb ordnad ekonomi m.m. Varför vill du ha en utredning?? Hur kan du ha lyckats? Sömnproblemen är det absolut jobbigaste att hantera fortfarande även efter att jag fått diagnosen. Huvudet slutar aldrig att tänka. Men har en helt annan kontroll idag. Nu slåss man bara mot fördomarna men känner att acceptansen ökar och visst är det en gåva i sig. ADHD under kontroll är en superhjältekraft. De NORMALA borde darra av skräck och svettas av avund för denna kraft som så många besitter. Jag tror att så gott som alla som gjort stora framsteg för mänskligheten hittat sitt driv sin ork och envishet i vår 4 små bokstäver A D H D. Som sagt tack för ett strålande program med många "mm mmm" "precis" och "haha så är det". TACK!! KEEP UP THE GOOD WORK!!!

Georgios Karpathakis: Hej, och stort tack för fina ord! Jag håller helt med om en adhd-diagnos kan vara en otroligt stor tillgång om man får förutsättningarna och verktygen för att hantera densamma. Därför är det så viktigt att vi gör allt för att öka kunskapen och minska fördomarna om adhd!

14:43, 1 July 2015

Marianne Bengtsson: Hej Gerogios, vill bara tacka för ett så fint sommarprogram. Jag är en mamma till en kille på 37 år som har ADHD och just som anhörig så kände jag igen mig i allt som du besrkev. Det var en tuff tid att som ensamstående mamma stå pall mot skola, socialen och andra myndigheter. All lycka i framtiden med ditt projekt. Ska gå in på din blogg och titta. Med vänlig hälsning Marianne Bengtsson

Georgios Karpathakis: Hej Marianne, tack för fina ord! Och jag är full av beundran för att du och många andra anhöriga kämpar så innerligt och hängivet. Hela tiden, varje dag.

14:45, 1 July 2015

Janna: Först vill jag bara tacka för ett underbart sommarprat där du beskriver ADHD så bra! Arbetar som lärare och möter varje dag barn som kämpar i sin skolsituation. Oftast är det mötet mellan andra kamrater som det brister och man kämpar för att öka förståelsen och empatin varje dag! Man har även många föräldrar som inte heller har förståelsen för andras barn beteende. Man pratar på föräldramöten, erbjuder föreläsningar etc. Vad tycker du man mer kan göra för att öka förståelsen hos andra? Tack igen!

Georgios Karpathakis: Hej Janna, jag tror att man behöver avdramatisera olikheter - både bland vuxna men också och framför allt bland barn/ ungdomar. Och det tror jag att vi kommer göra i sinom tid :)!

14:46, 1 July 2015

Anna Åhman anna@synapsen.: hej jag skulle vilja har kontakt med dig. jag har jobbat många år som barn- och ungdomspsykiater och sett hur dåligt ADHD- patienter blivit dåligt bemötta och föräldrar skuldbelagda. jag växte upp med en bror med en livshistoria likt din, han dog för tre år sedan av sviter av missbruk flera år tidigare. jag skulle gärna vilja ha kontakt för att se om vi kan samarbeta på något sätt. jag lovade min bror att skriva en bok om honom. i höst ger jag ut en bok, en roman, som handlar om att växa upp i en familj med alkoholmissbruk, där finns inte min bror med, jag vill skriva om honom separat. ett barn med ADHD far ju mer illa i en missbruksfamillj. jag har erfarenhet att föreläsa i många sammanhang och när jag lyssnat på ditt program får jag många idéer om hur vi skulle kunna samarbeta.

Georgios Karpathakis: Hej Anna, du är mer än välkommen att mejla mig på jojje@underbaraadhd.se!

14:47, 1 July 2015

Rosi: En av de bästa sommarpratarna är.....just det. DU!! Tusen tack för din berättelse.

Georgios Karpathakis: Tack så himla mycket för fina ord Rosi! Värmer massor!

14:50, 1 July 2015

Plutten: Fantasktiskt manus, du borde skriva en bok!!!

Georgios Karpathakis: Stort tack!

14:53, 1 July 2015

Inger: Tack för ditt program. Måtte du orka arbeta med detta länge, länge.Med våta kinder hälsar Inger

Georgios Karpathakis: Hej Inger, och tack själv - för att du lyssnade och gillade mitt program! Brukar vara rätt envis av mig när jag bestämmer mig för något :)... Så jag kommer jobba stenhårt och oavbrutet med detta till den dagen då alla som lever med adhd får förutsättningarna för att uppnå sin fulla potential!

14:54, 1 July 2015

Eva: Tack för ett jättebra program som alla som jobbar med människor borde lyssna på. Jobbar själv med små barn på förskola. Barngrupperna är stora och det är mycket fokus på pappersarbete både på förskola och i skola. Många barn behöver någon som är ett steg före och som ser vem barnet är, istället för vad det gör. Här en släkting i din ålder som haft en likadan väg genom livet som du. Han fick diagnos och medicin för några år sedan. Så mycket onödigt lidande för alla. Kram

Georgios Karpathakis: Hej Eva! Håller helt med och det är också därför det är så viktigt att ge rätt stöd och hjälp, tidigt. Och efter individens behov. Så att det inte ska behöva gå så långt som det gjorde för mig!

14:56, 1 July 2015

Storasyster till ev ADHD: Var det svårt att få en diagnos? Tog det tid? Hur kom det sig att du fick en ADHD-utredning?

Georgios Karpathakis: I mitt fall tog det 17 år innan jag fick göra min första adhd-utredning. Och sedan ytterligare 7 år innan jag fick göra min andra utredning som resulterade i att jag fick en fastställd adhd-diagnos. Så ja, jag tycker nog att det var svårt att få diagnos!

14:58, 1 July 2015

Pippi Långstrump med fam: Tack för ett toppenprogram. Vi är imponerade av din förmåga att dela med dig av dina upplevelser och av ditt arbeta för att göra världen bättre för personer med ADHD och personer i kontakt med dessa underbara personer ����

Georgios Karpathakis: Stort tack! Gör mig otroligt glad att höra att ni gillade mitt program och uppskattar arbetet jag gör genom och med Underbara ADHD!

14:59, 1 July 2015

Kan man säga tack : Jag är en av alla mammor till en underbar son med ADHD som med tårar som rinner längs med hela programmet känner igen allt du berättar sååå braaa !!! Tack och tack för din modighet och styrka , och tack för alla varma tack till din mamma men du sa det oxå till mig så som min son skulle säga det till mig !!som han gör ibland nästa du fortsätt att kämpa du behövs !! Min son kommer lyssna på programmet i kväll då han jobbat klart ,han arbetar som snickare som är hans räddning och som passar honom så bra ! Kram mamma Madeleine

Georgios Karpathakis: Tack för så himla fina ord - blir rörd och alldels varm inombords! Hoppas innerligt att din son också gillar programmet <3.

15:00, 1 July 2015

Anders: Igår u21-gänget, idag Jojje. Vilka ljuvliga jävla grabbar!

Georgios Karpathakis: Inte illa att bli omnämnd tillsammans med vårt fantastiska U21-landslag :). Stort tack!

15:01, 1 July 2015

Agnetha. Förskollärare.: Oh Georgios ...TACK TACK TACK.för ett fantastiskt sommar program. jag är rörd till tårar. och jag är glad att du finns i livet. Jag som förskollärare har mött många barn...med Adhd...jag tror och hoppas att jag har mött dessa barn på rätt sätt.. För det gäller att som barn med Adhd möta rätt slags vuxna. som med sin kunskap och intresse för barn vill möta och hjälpa på rätt sätt. Din hyllning till din Mamma var så fin. lycka till i livet. än en gång TACK

Georgios Karpathakis: Tack Agnetha! För fina ord och för att du bemöter dessa barn på bästa sätt i din yrkesroll - är övertygad om att det betyder massor för dem!

15:02, 1 July 2015

Maggan i Umeå: Hej Georgios! Varmt tack för ditt berörande Sommar! Jag visste ingenting om ADHD, har bara hört fördomsfulla och föraktfulla kommentarer, så din berättelse var verkligen lärorik!Det känns så hoppfullt att ta del av ett människoöde som utvecklats så väl som ditt! Hoppas det fortsätter i samma riktning! Allt gott!

Georgios Karpathakis: Hej Maggan, vad roligt att mitt program bidrog till att du har fått en ökad kunskap och förståelse för adhd. Och tack - jag hoppas också att det fortsätter i samma riktning framöver!

15:03, 1 July 2015

Lotta: Hej! Tack för ett riktigt intressant och rörande program. Har ett par icke-diagnostiserade adhd-personer i min närhet.. Känner igen en hel del. Ska absolut kolla in din uderbara adhd-sida vid tillfälle.

Georgios Karpathakis: Hej Lotta, hoppas att vår hemsida kan vara en hjälpande hand på vägen för både dig och de icke-diagnostiserade personerna i din närhet. Besök gärna vår Facebook-sida också där allt från senaste nytt inom området och personliga berättelser dagligen delas!

15:05, 1 July 2015

Susanne: Så himla bra, ju fler som berättar ju mer förstår vi andra - TACK för din berättelse!

Georgios Karpathakis: Tack för fina och uppmuntrande ord Susanne! Jag hoppas och tror att man kan avdramatisera olikheter genom att dela egna erfarenheter, bra som dåliga!

15:09, 1 July 2015

Lärare i Huddinge: Georgios! Tack för ett fint program.Jag är lärare på högstadiet, och upplever nog att skolan har kommit längre vad gäller barn i behov av särskilt stöd idag. Vi arbetar hårt med att hitta strategier för att möta alla barn, oavsett behov. Vad är din bild av skolan idag?

Georgios Karpathakis: Hej, och tack! Jag håller med om att skolan kommit längre i dag än vad de hade gjort för femton år sedan, på "min tid". Och jag vet att många lärare och skolor arbetar otroligt hårt med både metoder och strategier för att hjälpa barn i behov att lyckas och klara skolan. Däremot är min erfarenhet att den grundläggande kunskapen om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är bristfällig i vissa delar av landet.

15:16, 1 July 2015

Mamma48: Vilket fantastiskt program. Tack! Du gör det proffsigt, närvarande och otroligt beskrivande och innehållsrikt. Tänk om alla kunde få ta del av dina erfarenheter och dina ord, då skulle världen se annorlunda ut. Jag har en fråga. Som mamma till en 22-åring, icke diagnostiserad, undrar jag om råd. Hur ska han själv förmå sig att duscha, tvätta händerna, borsta tänderna etc utan mitt påpekande och tjat? Några knep? Vad behövs för att han ska få sova på natten och kunna behålla jobb, och inte bli av med dem pga mycket sen ankomst allt som oftast? Tack igen, vet inte om min som vill lyssna på ditt program, men ska i alla fall föreslå det.

Georgios Karpathakis: Hej, gör mig jätteglad att höra! Mitt tips är att du kontaktar Underbara ADHD:s fantastiska volontär tillika leg. arbetsterapeut, Anna Lindskog. Hon har garanterat både ett och fem tips på hjälpmedel som kan underlätta ditt barns vardag :)!

15:18, 1 July 2015

Katarina: Hur kan jag som lärare stötta ett barn med adhd, jag når inte fram, ses som en fiende fast jag inte är det? Specialläraren ger tips, timetimer, struktur - sånt som alla mår bra av. Men finns det något mer att göra för att komma närmare, eller ska jag lägga ner? Jag undrar också om det är mamma - en alltid älskande - som som gör att vi överlever till syvende och sist?

Georgios Karpathakis: Hej Katarina, enligt egen erfarenhet är det absolut viktigaste att lärare/föräldrar/vänner har kunskap om och förståelse för varför det ibland går åt helsike. Och ibland går väldigt bra. Men också att man aldrig ger upp och visar att man alltid finns där - oavsett vad som händer. Därmed inte sagt att vad som helst skall tillåtas, men med ett stort engagemang kan man komma långt!

15:21, 1 July 2015

Johanna: Superbra sommarprat! Kände igen mig så mycket. Själv väntar jag på en ADD utredning, så jag har väl inte det där hyperaktiva som du har! MEN allt det där med koncentrationssvårigheter och allt sånt - det var så mycket jag!! Jag hoppas att jag kommer att få en ADD diagnos, för det är så mkt jag! :)

Georgios Karpathakis: Hej Johanna, kul att du gillade mitt program och kunde relatera till så mycket! Hoppas att utredningen går bra och att du får svar på dina frågor!

15:22, 1 July 2015

Lenika : Finns det någon hjälp annat än BUP för en 14 årig pojke som har det jättesvårt hemma med 4 syskon och en skola som hotar med sociala?

Georgios Karpathakis: Hej Lenika, det beror på vilken typ av hjälp du menar! Men om det är för en eventuell adhd-utredning finns det en rad privata aktörer som man kan vända sig till för att få hjälp!

15:23, 1 July 2015

jenny (neuropsykolog): Hej Georgios! Har ingen fråga vill bara berätta att jag tyckte ditt program var fantastiskt. Jag har lyssnat samtidigt som jag skriver på ett utlåtande gällande en ung tjej som just fått sin ADHD-diagnos. Tänkte jag skulle tipsa henne om att lyssna på ditt program.

Georgios Karpathakis: Hej Jenny, och tack - gör mig så glad att du gillade mitt program och vill tipsa henne om det! Hoppas hon vill lyssna och gillar det hon hör.

15:26, 1 July 2015

Frewine: Frewine! Fantastiskt radio program ,att du dela med dig av dina upplevelser och av ditt arbete för att förstå bättre för personer med ADHD. eftersom jag jobbar med såna människor.Din hyllning till din mamma var så fin.Tack för din berättelser.

Georgios Karpathakis: Tack Frewine! Jag hoppas att det bidrar till att minska fördomarna och öka kunskapen om adhd i samhället <3.

15:27, 1 July 2015

Enno: jag är en av de många mammor som finns för till för ett barn ...nu vuxen med adhd.Min son fick diagnosen för 5 år sen då var han 23 år.Att vara förälder till adhd barn är en tålamodsprövande uppgift.Men det var lättare när han var yngre ....Jag stöttar honom nu som vuxen genom att ge honom små tips hur vardagen ska flyta på lite lättare på hans eget sätt.Att komma ihåg att äta,komma ihåg saker och ting,strukturera osv Men han lyckas inte riktigt att komma igång med att få struktur på tillvaron.Han vill....men blir bara mer stressad.Hur ska jag gå vidare hur kan jag hjälpa honom bäst.Jag önskar honom ett självgående liv...där jag kan stötta honom ibland och inte varje dag.Han medicinerar sen 2 år tillbaka.

Georgios Karpathakis: Hej Enno, skulle rekommendera dig att be om att få träffa en arbetsterapeut på psykiatrimottagningen på er ort. En arbetsterapeut kan ge en rad tips på hjälpmedel och strategier som kan underlätta din sons vardag!

15:31, 1 July 2015

Ben: Tack för ett trevligt o berikande program. Jag uppfattade inte hur du fick hjälp med insomningsproblemen. Var det ett tungt täcke?

Georgios Karpathakis: Tack Ben! Jag fick insomningstabletter för att lättare kunna varva ner, bli trött och somna om kvällarna. Däremot är det långt ifrån alla som behöver det - för en hel del med adhd är ett bolltäcke/ kedjetäcke en minst lika bra hjälp!

15:33, 1 July 2015

Sebita: Hej Georgios, måste bara säga tack! Tack för att du finns, jag är 28 år och ska börja min utredning. Alltid känt mig vilsen och missförstådd men på senare tid har jag fattat att det beror på antingen adhd eller ADD

Georgios Karpathakis: Tack Sebita! Hoppas verkligen att utredningen ger dig svaren du söker. Och är otroligt glad att mitt program kunde visa att du inte är ensam och att vi är fler som många gånger känner oss missförstådda och annorlunda <3.

15:36, 1 July 2015

Desperat mamma: Tack Georgios! Hinner aldrig läsa tidningen på morgonen men idag var det meningen! P1 kl 13.00. Ska gå in på underbara ADHD och det kan vara min räddning! min son är på väg att få diagnos ADD? jag är så hoppfull efter att ha lyssna på dig idag! Tusen tack

Georgios Karpathakis: Gör mig otroligt glad att höra - tack <3!

15:37, 1 July 2015

ErGr: Så man kan alltså ha ADHD och samtidigt vara lugn som person? Alla som har ADHD springer alltså inte runt och är superenergiska hela tiden?

Georgios Karpathakis: Det stämmer att överaktiviteten/hyperaktiviteten hos en del med adhd inte alltid syns utåt ja.

15:42, 1 July 2015

KjellE: Underbart bra program Jojje !!!!

Georgios Karpathakis: Tack!

15:43, 1 July 2015

Viktor: Hej Giorgios, tack för din berättelse och dina tankar, de berörde mig och inspirerade mig. All lycka i livet och i ditt viktiga arbete.

Georgios Karpathakis: Hej Viktor, vad roligt att mitt program gjorde ett stort avtryck i dig! Önskar dig all lycka <3.

15:44, 1 July 2015

Marielle: Tack för ett jätte bra program! Väldigt intressant. Mamma til son med Adhd. Blev så rörd över allt fint du sa om din mamma. Känner igen mig som mamma och hoppas också att min son kommer förstå senare att man gör allt för att sonen skall må bra och allt skall fungera. Ha en skön sommar Med vänlig hälsning, Marielle

Georgios Karpathakis: Hej Marielle, jag är övertygad om att din son med tiden kommer vara otroligt tacksam för allt ditt stöd och engagemang!

15:46, 1 July 2015

Gudrun: 1000 tack för ett toppenprogram! Önskar att du når långt ut med dina kunskaper o erfarenheter! Lycka till i framtiden ! Kram på dig

Georgios Karpathakis: Hej Gudrun, och tack som bara den för fina ord!

15:48, 1 July 2015

Manuela: Hur gör du med ångesten som smetar ut sig över ens liv?

Georgios Karpathakis: Jag pratar om den - eller försöker i alla fall. Med både vänner, terapeuter och familjen!

15:49, 1 July 2015

Tinkan: Ett sånt fantastiskt program! Stort, varmt tack för ditt mod. Jag grät, skrattade och grät igen. Det du förmedlar betyder mycket för många.

Georgios Karpathakis: Vad roligt att höra Tinkan! Fantastiskt att det väckte så mycket känslor och berörde på djupet - värmer massor.

15:49, 1 July 2015

jensan: Tack för ett kanonbra program. har sj diagnosen ADHD. Tog mig flera flera år att få till en utredning å sen en diagnos. Visste att något var annorlunad med mig men inte vad. Den dag när jag sen fick min diagos var de som en stor sten rasa från mina axlar. ja visste nu äntligen vad som var felet. nu kunde jag börja arbeta me mig sj. halvåret efter ungefär fick jag så även medicin. Du gör ett kanon bra arbete. fortsätt så......

Georgios Karpathakis: Hej Jensan, grymt att höra att utredningen och diagnosen hade så stor och positiv inverkan på dig! Och att du fick möjligheten att börja arbeta på att hantera dina utmaningar och maximera dina tillgångar <3.

15:51, 1 July 2015

Jonas Ekblom, Sommar i P1:

Nu stänger chatten med Georgios! Vi vill tacka för alla intressanta och fina frågor!

15:59, 1 July 2015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista