Sanna Lundell. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Chatt med Sanna Lundell

Sanna Lundell chattade med lyssnarna efter sitt Sommarprogram. Läs frågor, kommentarer och Sannas svar.

Sanna Lundell: Först och främst: TACK för att ni lyssnade och för all kärlek som ni ger! Så otroligt tacksam nu så att det inte är klokt!

14:27, 18 July 2015

Sanna Lundell: Franska Doulan håller med! Kvinnohistoria och genusvetenskap borde vara obligatoriska ämnen redan från unga åldrar!

14:34, 18 July 2015

Sanna Lundell: Tack Edla!

14:34, 18 July 2015

Sanna Lundell: Hej Margareta, jag har själv ingen erfarenhet av just ätstörningar men jag tror definitivt att man blir medberoende av att leva nära någon som har det. I synnerhet eftersom förnekelsen är så stark. Den som är ätstörd tycker ju oftast inte att hen är det trots att omgivningen är rörande överens om att så är fallet!
Kram och lycka till!

14:36, 18 July 2015

Mija: Sanna tack för ditt mycket viktiga sommarprat. Jag hoppas av hela mitt hjärta att detta kan bli startskottet för massvis med kvinnor till att bryta sina mönster och komma ett el flera steg närmre friheten bort från förnekelsen. Du satte ord på så mycket jag själv, känt, upplevt, tänkt. Otroligt modigt, viktigt och insiktsfullt.

14:38, 18 July 2015

Sanna Lundell: Hej M, Tack! Jag pratar väldigt mycket med mina barn om beroendesjukdomarna eftersom vi har dem i vår släkt och jag tror att jag vaccinerar dem lite grann genom att vara öppen, tydlig och rakt på sak.

14:38, 18 July 2015

Maria : Tack fina, modiga Sanna för sommarprogrammet! Så viktigt att du belyser medberoendets lidande för alla de som lider i tysthet och ännu inte hittat 12-stegsrörelsen. Al-anon kom in i mitt liv redan 1992 och detta räddade mig från att vilja ta mitt liv. Har ett bra liv idag - om jag gör det jag ska en dag i taget. Hoppas få möta dig på nåt konvent nån dag. Kram o tack igen♡

Sanna Lundell: Maria, vad fint att du hittat en väg som fungerar! Kram

14:39, 18 July 2015

Kristin Moberg: Tack för ditt program. Tack för ditt engagemang i kvinno- frågor. Tack för att du vågade säga så många sanningar. Det kändes underbart. Kram Kristin

14:40, 18 July 2015

Anna: Hej Sanna Tack för ett kanonbra program. Du nämnde under programmet att du behövde dö några gånger innan du kunde läkas. Vad innebar det för dig?

Sanna Lundell: Anna, för mig handlar det om att söka upp situationer som på något sätt har aktiverat mina barndomssår. Det har gjort sjukt ont, men jag har med den vuxnes logik och styrka kunnat läka mig själv när jag gjort så!

14:41, 18 July 2015

Sanna Lundell: Hej Per, jag tro faktiskt det! Träffar sällan lyckliga kärnfamiljer...Det är en slitsam och begränsande form av liv i synnerhet för kvinnor...

14:42, 18 July 2015

Marianne: Varm tack det bästa sommarprat jag hört på länge! Känner igen mina egna tankar i så mycket som du satte ord på. Fortsatt trevlig sommar till modiga, insiktsfulla och kloka du. Marianne

14:42, 18 July 2015

Tora: Hej Sanna! Jag vill bara säga att jag tycker att du är FANTASTISK och jag kände igen mig i varenda ord du sade!!! Programmet var helt BRILJANT! Stor varm KRAM ❤️

14:43, 18 July 2015

Cecilia: Hej! Jag har inga frågor men fick väldigt många svar . Du har kommit långt , mycket längre än många människor gör under en livstid. Jag tycker du är en klok kvinna , och många gånger tror jag att all skit man varit med om , inte förnekat den , utan blivit klokare och en bättre människa av . Tack Sanna för ett fantastiskt eftertänksamt sommar som jag kommer spara så att mina tre barn också får lyssna . Hälsningar Cecilia

14:44, 18 July 2015

Emelie: Tack for ett mycket bra, valgjort, aktuellt, modigt och tydligt Sommarprat! Du namnde tva bocker i programmet, har du lust att aterupprepa titlar och forfattare? Tack!

Sanna Lundell: Hej Emelie! Karin Holberg har skrivit boken Det kallas kärlek och Tommy Hellsten är författare till Flodhästen i vardagsrummet!

14:44, 18 July 2015

Monica: Hej..jag vill tacka för ett underbart sommarprogram, tänkvärt och så inspirerande.

14:45, 18 July 2015

Gunnel: Det här kommer att bli sommaren viktigaste program för många kvinnor. TACK!

14:45, 18 July 2015

Farah: Du har berättad /avslöjad vår värld (kvinnor) så enkel och bra , Farah

14:46, 18 July 2015

Lena: Tack Sanna! Mycket givande och viktigt program! Som jag bär med mig och ska uppmärksamma för andra! Kram

14:46, 18 July 2015

Moi: Egentligen är det ju inte patriarkatet som är problemet utan anpassningen. Du kommer själv in på det i slutet av programmet. Anpassningen. Jag känner många kvinnor som är lyckliga i den här världen, den absolut lyckligaste kvinna jag träffat är Iris Johansson - författarinna som skrivit boken en annorlunda Barndom, och även boken ett annorlunda Liv. Hon är lycklig. Men så har hon aldrig någonsin kunnat anpassa sig heller. Hon säger, jag har inte i min hjärnbark att kunna anpassa mig. :-)

Sanna Lundell: Moi, håller med. Anpassning till situationer som är direkt skadliga för oss är extremt skadligt. I synnerhet om de pågår länge. Anpassning är å andra sidan en stark överlevnadsstrategi som kan får oss att överleva farliga upplevelser...Långvarig anpassning= skit. Kortvarig anpassning=kan vara livsavgörqande tror jag:-)

14:47, 18 July 2015

Jenny: Tack Sanna! Kände igen mig i så mycket! Tyvärr har jag inte kommit lika långt som du. Sitter fortfarande fast i en del mönster. Om du skulle rekommendera en bok för att komma vidare, vilken skulle det då vara? Du ger mig hopp.

Sanna Lundell: Jenny, läs min och Anns bok Djävulsdansen! Du kan också läsa Melody Beatties bok Bli fri från medberoende. Kan också varmt rekommendera Livet måste ha mening av Victor Frankl.

14:48, 18 July 2015

Sanna Lundell: Hej Eva, tyvärr tror jag att patriarkatet styr även i nyktra relationer. För mig har det varit viktigt att kunna se utanför sin egen horisont. Bara för att man själv har haft en fin uppväxt så betyder det inte att de flesta har det. De allra flesat kvinnor är ägda av män i vår värld - trots att jag har vägrat vara det. Jag är ett undantag. Svenska kvinnor är undantag i världen. Tyvärr.

14:50, 18 July 2015

Alex : Tack!

14:50, 18 July 2015

Elisabeth 65 år: Tack Sanna för ett underbart och givande sommarprogram! Önskar att det var den 25-åriga Elisabeth som idag hade fått favören av att ha lyssnat till ditt program. Varma kramar och lycka till med dina kommande projekt!

14:53, 18 July 2015

Sanna Lundell: Erik, jag håller inte med! Det skrivs för lite om jämställdhet. Det görs för lite. Kvinnor mördas och våldtas och utnyttjas och skändas varenda sekund världen över. Tror du måste läsa lite mer fakta kring mäns våld mot kvinnor innan vi tar den här diskussionen... Ha det gott isommar och läs för all del lite fin genuslitteratur och kvinnohistoria så att du börjar förstå hur världen ser ut för kvinnor...

14:54, 18 July 2015

Josefine: Magiskt Sanna. Tårarna rinner! Håller med dig, tänk om man som barn hade fått berätta och sörja istället för att skämmas och gissa. Tack för att du tänder lampan för oss alla ��

14:55, 18 July 2015

maria :-): Jag vill också vaccinera mina barn (födda-90, -91 och -93) mot sitt arv. Men hur i allsindar gör man utan att fördöma?

Sanna Lundell: Hej Maria, fake it til you make it. Tänk på beroende som om det vore diabetes eller högt blodtryck. Det har hjälpt för mig. Läs min och Anns bok Djävulsdansen där vi berättar mycket om just beroendesjukdomarnas symptom och hur hjärnan påverkas och så vidare...Lycka till!

14:56, 18 July 2015

Jeanette: Tycker oxå att det är helt sjukt att vi lär våra döttrar att undvika våldtäktsmän, när vi borde lära våra söner att inte våldta.

Sanna Lundell: Håller helt med! Deet måste bli nolltolerens mot våldtäkter!

14:56, 18 July 2015

Carl Spud: Hej Sanna! Tack för ett mycket och efterlängtat program med ett innehåll som heter duga! Vore du här skulle du få en STOR kram! Har saknat program med samhällsvärdefullt innehåll - det levererade ni. KRAM

14:57, 18 July 2015

anneli: Tack Sanna,sorglig,roligt,sant.Är orolig över alla traumatiserade ensam kommande barn,s kommer t Sverige.De har en stor risk hamna i ett beroende,hur hjälper vi dem...

Sanna Lundell: Tror vi hjälper dem bäst genom att låta dem bearbeta sina upplevelser och bjuda in dem till våra bord. Låta dem komma in i vårt land på riktigt!

14:57, 18 July 2015

Marianne: Vi behöver dig! Kan du göra fler radio- och tv-program på de ämnen du tog upp idag?

Sanna Lundell: Hej Marianne! Tack för fina ord! Jag vill göra mer TV och även radio vore kul:-)

14:58, 18 July 2015

Kennet: Hej. Tack så jätte mycket för ditt program och för att du tar upp och beskriver medberoendet och beroendet på ett så enormt moget och vuxet sätt och att det är ingens fels sjukdom! Tack för att du finns och för att du delar med dig.

14:58, 18 July 2015

Maria Baier: Ett alldeles underbart sommarprat:)! Tusen tack för att du satte de bästa orden på de svåraste livsskeendena! Du berör!

14:59, 18 July 2015

Kerstin: Fint program! Men varför belyser du aldrig spelberoendeproblematiken? Den är minst lika stor. Undrar en medberoende mamma

Sanna Lundell: Hej Kerstin, jag belyser de delar som jag bäst känner till och verkligen har gått igenom. Har faktiskt ingen erfarenhet av erfarenhet av spelmissbruk, men håller med om att det borde lyftas! Kan inte du göra ett program? Eller skriva om det?
Lycka till. Kram

15:00, 18 July 2015

Nina Möller : Kära Sanna, Kan du förstå att alla kvinnor kanske inte känner som du, möjligen pga en annan bakgrund och uppväxt?

Sanna Lundell: Hej Nina, jag kan absolut förstå att alla inte känner som jag. Vi är ju inte samma människa! Jag är jag och du är du. Har aldrig tyckt att alla borde känna eller tycka som jag! Kram

15:01, 18 July 2015

inger (farmor): Tack Sanna, du MODIGA. Programmet gav input för att envetet jobba/och prata vidare för ett liv utan den rädsla, ofrihet och vaksamhet som medberoendeproblematiken föder. Ser fram emot att höra mer från dig!

15:03, 18 July 2015

Martin: Våldtäkt är olagligt - vilka åtgärder eller attitydförändringar kan främja den nolltolerans som du efterfrågar?

Sanna Lundell: Genom att sluta stigmatisera våldtäktsoffer till exempel. Den som har blivit våldtagen ska fan inte behöva skämmas för det eller känna att det färgar hela hennes resterande liv. Jag hoppas att alla som har blivit våldtagna ska kunna prata öppet om det utan skam en dag!

15:03, 18 July 2015

Ellen : Sanna du. Tack för en fin spegling av kvinnovarandet, inkl igenkänning om allt från medberoende till Khalil Gibrans vältummade citat. Panta rei!

15:04, 18 July 2015

Amanda: Sanna! Åh vad många bra sanningar du sa om män som ingen annan säger. Du har ju så rätt i allt du. Tårarna kom när du började berättelsen om medberoende. Känner igen mig precis. Kära Sanna vilka insikter du fått. Stora varma kramar till dig

Sanna Lundell: Hej Amanda tack för dina fina ord! Kram

15:04, 18 July 2015

Eva: Tack Sanna! Jag önskar att jag hade din styrka. Gör allt för att rädda min bror innan det blir för sent.

Sanna Lundell: Hej Eva, glöm inte att rädda dig själv först:-)

15:04, 18 July 2015

Tant R: Det bästa jag hört den här säsongen. Har jobbat i tio år med missbrukarnas och de psykiskt sjukas barn och alla sådana här berättelser har varit mycket värdefulla. Det finns ju gott om dem. Vi kan inte rädda alla men vi kan rädda några stycken. Tack för att du delar med dig.

15:05, 18 July 2015

Krister & Lisa: Det finns mycket av hobbypsykolog över ditt budskap och vi tycker det är klädsamt om du påpekade att du endast har din egen erfarenhet att gå efter.

Sanna Lundell: hej Evelyn, jag utgår från att de flesta vet att jag är journalist och inte psykolog! Kram

15:06, 18 July 2015

Bettan: Tack för ett alldeles underbart program. Nästa sommar hoppas jag att Susanna Alakoski kan bli tillfrågad. Eller vad tycker du?

Stina Ericsson, Sommar i P1: Susanna Alakoski sommarpratade 2007 efter att ha skrivit Svinalängorna. Här hitar du det programmet: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/371476?programid=2071

15:07, 18 July 2015

Jeanette: Fantastiskt! Ett program som synliggjorde oändligt mycket för mig. Tacksam så det känns i hela kroppen när jag nu förstår att det inte är mitt ansvar eller mitt fel. Tack Sanna! ��

Sanna Lundell: Tack alla fina för att ni lyssnade! Om ni vill läsa mer av mig så är ni varmt välkomna in på min nya blogg på www.sannalundell.se .Stor varm kram till er alla!

15:08, 18 July 2015

Anders: Vore tacksam om du ville svara. Eller du som är moderator, kan du redogöra för varför du inte skickade fram min fråga?

Stina Ericsson, Sommar i P1: Det kommer MASSOR av frågor och kommentarer in i chatten. Vi försöker skicka vidare och Sanna svara så snabbt det går.

15:09, 18 July 2015

Tonårsmamma: Tack för att du tar upp alla dessa frågor. Nu skall jag torka tårarna och steka pannkakor med mycket kärlek till mina tonårsdöttrar!

15:10, 18 July 2015

Jill: Tack Sanna ! Ett mkt tänkvärt och hoppfullt program du lät oss åhörare få lyssna till. Du har sått ett frö till att vi borde våga prata mer om även själens sjukdomar och att vara beroende eller medberoende.Det finns bara vinster att ser verkligheten och vilja göra något åt det. Vi har alla ett ansvar att bidra... Tack än en gång för ditt program!

15:12, 18 July 2015

Cecilia: TACK Sanna, för ett jättebra program, tankeväckande och insiktsfullt.

15:17, 18 July 2015

Mathias: Hej, tack för ett fint och tankeväckande program. Hoppas att mina tre döttrar lyssnade (29, 27 och 23 år gamla). Kanske gjorde de det, kanske inte. För säkerhets skull sms:ade jag dem och tipsade. Reprisen och podden också. Hoppas att de lyssnar och blir lika inspirerade och tar intryck som jag blev inspirerad och tog intryck. Viktigare för dem än för mig, på sätt och vis, då de alltjämt står i början av vägen till mycket.

15:20, 18 July 2015

Anka : Ja, här gick man och trodde att man levde i den lyckligaste av kärnfamiljer. Sen söp ens man ner sig totalt, och efter år av tolvsteg, AA, psyk etc är det dags för mig att ge upp och låta honom ta kampen själv. Jag har köpt egen lägenhet, flyttar om några veckor. Det blir en ny fas, det blir bra, jag har en massa bra människor omkring mig och står stadigt i att mina barn inte ska leva i kaos längre. Men fy fan vad jag saknar den man jag valde, han som skrattade, bar mig, plockade svamp med mig, sjöng med mig, klippte gräs med mig, satt skaföttes med mig i soffan, tog halva föräldraledigheten och varannan natt de första åren barnen var små. Innan han gick bort sig. Dumma, dumma, dumma beroende. Tack för att du sätter ord på det.

15:21, 18 July 2015

Kristina: Tack för att du satte ord på så många sanningar som nog av många anses som radikala, men bara är fakta. Snälla fortsätt att våga vara så modig och inte behagsjuk. Jag har kommit en bra bit men behagsjukan och oron när jag inte följer den finns fortfarande där. Ditt program hjälpte. Tack! Kram

15:21, 18 July 2015

Inger: Det var ett fantastiskt sommarprogram, som både inspirerade och väckte tankar! Både min man och jag satt helt tysta och bara lyssnade! Väcker både diskussionslust och kämparanda! Hoppas få se/höra dig mer i både radio och TV! Tack, Sanna!

15:25, 18 July 2015

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista