Stefan Fidan

Stefan Fidan

2005-08-02

Stefan Fidan var tyvärr tvungen att lämna återbud eftersom den klosterorden han tillhör i Turkiet befinner sig i ett känsligt politiskt läge. Tidigare i sommar publicerade en turkisk tidning en artikel i vilken man anklagade det syrisk-ortodoxa Saffransklostret i Mardin i sydöstra Turkiet för samröre med CIA-agenter och Bushadministrationens missionärer, som enligt samma artikel försöker kristna Mellanöstern.

I hans ställe sändes den 2/8 ”Sommar med Kay Pollak” ytterligare en gång eftersom det vid originalsändningen den 7/7 avbröts av nyhetssändningar med anledning av bombdåden i London.

-----------------------------------------------------------------------

Prästvigd munk i syrisk-ortodoxa Saffransklostret, ett av världens äldsta kloster i Mardin i sydöstra Turkiet. Undervisar, tar emot klosterbesökare och översätter syrisk-ortodoxa skrifter. Lämnade Göteborg som 14-åring för patriarkens säte i Damaskus och är idag 26 år.

– Jag ska berätta hur jag, fotbollsfantasten Stefan från Göteborg blev Broder Stefanos i en av världens äldsta klosterordnar. Föga anade asketerna som startade klostret att det där en dag skulle bli så stor blandning av kulturer. Jag ska också prata om det Goda och det Onda. Om att vi tillsammans – när vi bestämt oss – kommer att skapa en bättre värld.

Debutant

Producent: Nuri Kino
n.kino@journalist.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista